Skip to main content

(NaturaHirek.hu) Mennyi ideje használ mobilt? Új kutatások fényt derítettek rá, hogy a mobiltelefon használatára jelentős befolyással van az agyra. Az Örebro Hospita-ban, Svédországban elvégzett tanulmány szerint 10 éves mobiltelefon használatának eredményeként átlagosan 290%-kal nagyobb az agydaganat kifejlődésének kockázata. Érdekes, hogy a daganat a fej azon oldalán fejlődik ki, amelyen a mobiltelefont a legtöbbször használják.

Statisztikailag sokan a fejlett országokban már nem is csak egy mobil birtokosai. Az sem ritka, hogy valakinek több ilyen telefonja van. A megnövekedett számú mobiltelefonok használata a világon úgynevezett “passziv mobiltelefon sugárhatást” eredményez. Csakúgy, mint a dohányzásnál, a buszon, repülőgépen, vagy vonaton több száz mobiltelefon hatásának tesszük ki magunkat egyszerre.

Egy másik fontos tényező, hogy pl. 10 évvel ezelőtt sokkal kevesebb kiskorú gyermeknek volt mobiltelefonja. Az sem ritka manapság, hogy 10 év alatti gyermekek mobilon cseverésznek vagy sms-eket küldözgetnek egymásnak egész nap. Jól ismert tény, hogy a fejlődő gyermekek számára nagyon káros a mobiltelefon sugárzás, mért koponyafaluk még vékonyabb mint a felnőtteké. E miatt már fiatalon viselkedésbeli rendellenességek alakulhatnak ki náluk. Az is köztudott már, hogy a mobiltelefon sugárzás megváltoztatja a agyat oly módon, amit jelenleg nem is ismerünk.

Más szóval, a mobilok széles körű globális felhasználása lényegében egy masszív biológiai kísérlet. Az igazi hosszú távú hatása csak akkor lesz teljesen ismert, amikor azok majd felütik fejüket. Akkor majd valószínűleg történelmi csúcsokat fog megdönteni az agydaganatok száma.

A legjobb módja saját magunk védelmének az lenne, ha egyszerűen nem használnánk mobilokat. A telefont kikapcsolva, a sugárzás kibocsátás közel nulla lenne. Ez sem mindig szerepel a lehetőségek közt sokak számára, így van néhány alapvető módszer amellyel minimalizálni lehet a kárt.

  • Próbálja kihangosítani telefonját, amennyiben az lehetséges, és tartsa messzire a testétől.
  • Kapcsolja ki a telefont éjszaka, vagy amikor nem használja.
  • Helyezze a telefont a “repülőgép” üzemmódba, ha nem tudja kikapcsolni teljesen.
  • Nézzen utána telefonja sugárvédelmi lehetőségeinek.
  • Használjon headset-et.

Sajnos napjainkban már alapvető fontosságú lett az, hogy családja és barátai ismerjék a mobiltelefon használatának veszélyeit.

Források:

Forrás: http://naturahirek.hu/tanulmany10-ev-mobiltelefon-hasznalat-utan-az-agytumor-kialakulasanak-kockazata-290-al-no/

TOP 5