Skip to main content

Kulturális örökségvédelmi céllal emlékparkot hoznak létre Mórahalmon, amely az 1910-es Magyarország ötven fontos műemlékét mutatja be 1:25-ös kicsinyítésében; az Európai Unió által támogatott, 650 millió forintos beruházás 2,1 hektáros területen valósul meg.

A létesítmény illeszkedik a város tudatos turisztikai fejlesztései sorába. Magyarországon unikális élményt fog nyújtani, de Európában is ritkaságnak számít egy ilyen skanzen, amellyel a dél-alföldi település felkerül a különleges turisztikai látványosságok térképére – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, azért 1910-et választották, mert addigra befejeződtek a millenniumi építkezések, amelyek gyönyörű épületeket eredményeztek és befejeződtek a régi várak és kastélyok felújításai is.

Dlusztus Imre, a park megálmodója kifejtette, hogy a gyeppel, örökzöldekkel, díszburkolattal kiépülő kertben a domborzatot is követő helyszíneken érzékeltetik a Duna és a Tisza folyását, valamint a Balatont is jelzik. A különböző helyszíneken egymástól 15-30 méterre lesznek láthatók a műemlékek kicsinyített makettjei. A méreteket érzékeltetve Dlusztus Imre elmondta, hogy az Országház két méter magas és tíz méter hosszú lesz. A műemlékeket kavicságyon és betonalapon helyezik el.

A látogatókat sétájuk során különböző audiovizuális eszközök fogják segíteni. A belépéskor az érdeklődő a megkapott audiókészülék és egy tablet segítségével a tájékoztató szöveg mellett zenét is hallhat az adott helyszínnek megfelelően, illetve számtalan információhoz juthat. Megtekintheti az épület belsejét, emellett a történelemtől a kultúráig és a gasztronómiáig kaphat információkat a helyszínről és a térségről, ahol az adott műemlék található. A séta végén a leadott tabletből ki fog derülni, mi érdekelte leginkább a látogatót, ez alapján újabb programajánlat alakítható ki, élénkítve az ottani turisztikát is.

A beruházás során a tervezők ügyeltek arra, hogy az épületek legapróbb részletei is megjelenjenek a maketteken, így minden épületről tökéletesen kidolgozott kivitelezési tervek készültek. Egy speciális módszer segítségével a tetőcserepek redőit vagy a homlokzatot díszítő habarcs girlandokat is megformázzák.

Az emlékparkba egy székelykapun át fog bejutni a látogató. A központi épület egy 230 négyzetméteres tanyasi Klebelsberg-iskola lesz, amelyet 1,9 méter magasra szinteznek, teraszáról kilátás nyílik a parkra. Az épületben lesznek az irodák, egy előadóterem, a beléptető, a büfé és az ajándékbolt. A projekt részeként különböző hosszúságú tájékoztató filmek is készülnek, amelyeket szintén az itt lévő terminálokon tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ezt követően a vendégek "a Vereckei-hágón át" juthatnak be a parkba, ahol megtekinthetik az ötven helyszínt: a fertődi és a kismartoni Esterházy-kastélyt, a keszthelyi Festetics-kastélyt, a sárvári várat híddal, a sárospataki kastélyt, a nagycenki Széchenyi-kastélyt, a nagyvázsonyi, diósgyőri, egri és munkácsi várat, a visegrádi fellegvárat, Vajdahunyad várát, a borsi Rákóczi és a lendvai Bánffy-Esterházy kastélyt, a csíkszeredai Mikó-várat, a monoki Andrássy-kastélyt, a temesvári barokk palotát, Brinye Sólyomkőt, a gyulai várat, a gannai római katolikus templomot, a szeged-alsóvárosi ferences templom-kolostort, a jáki bencés apátságot, a pannonhalmi bencés főapátságot, a tihanyi bencés apátságot, a kalocsai érseki és az esztergomi prímási főszékesegyházat, a pozsonyi koronázó templomot, a pécsi dzsámit, az érdi minaretet, a szegedi zsinagógát, a csetfalvai református templomot, a gyulafehérvári püspöki székesegyházat, a nagyajtai erődtemplomot, a székelyderzsi unitárius templomvárat, a simontornyai várat, a kecskeméti színházat, az Országházat, a budai várat, a hortobágyi kilenclyukú hidat, a túristvándi vízimalmot, a szabadkai városházát, a soproni tűztornyot, ópusztaszeri Árpád-emlékművet, a tokaji kaszinót, a hollókői utcácskát, a hajósi pincefalut, a Debreceni Református Kollégiumot, a kiskőrösi Petőfi-házat, a nagyenyedi református kollégiumot, valamint az aradi és a lőcsei városházát.

A beruházás már elkezdődött, jelenleg a földmunkák zajlanak a területen és megindult a makettek gyártása. Dlusztus Imre szerint az első látogatókat jövő év végén fogadhatja a park.

Forrás: http://veddamagyart.info/kultura/4463-uj-skanzen-epul-a-1910-es-magyarorszagot-mutatja-be

TOP 5