Skip to main content

Az ELF által 2003-ban felgyújtott lakások San Diegóban (Fotó: David Mcnew) Kanada és USA határán, a Washington államban lévő Blaine-ben adta meg magát az FBI ügynökeinek az Egyesült Államok történelmének egyik legveszélyesebb ökoterroristájának tartott Rebecca Jeanette Rubin – írta meg a BBC.

A 39 éves nőt azzal gyanúsítják, hogy tagja volt egy 13 főből álló sejtnek, ami a Család néven vált ismertté. A Család 1996 és 2001 között az USA nyugati felén gyújtogatott olyan vállalatok területein, amik szerintük károsították a környezetet. Többek között vadőrállomások és húsfeldolgozó üzemek voltak a célpontjaik, és összesen több mint 40 millió dolláros (átszámítva kb. 8 598 000 000 forintos) kárt okoztak.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint Rubin letartóztatása véget vetett a nő évtizedes bújkálásának az USA történelmének legnagyobb ökoterrorista-ügyében. A nőt Oregonban állíthatják bíróság elé gyújtogatás és összeesküvés vádjával.

A sejt tíz másik tagja, akik az Animal Liberation Front és az Earth Liberation Front tagjaiként gyújtogattak, 2007-ben összeesküvés és gyújtogatás miatt 37 és 136 hónap közötti börtönbüntetést kapott.

A Családnak már csak két tagja maradt szabadlábon. A tagok állítólag fogadalmat tettek, hogy nem dobják fel egymást, így kérdéses, hogy az utolsó két összeesküvőt is bíróság elé fogják-e tudni állítani.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/11/30/tiz_ev_menekules_utan_feladta_magat_az_usa_egyik_legkeresettebb_okoterroristaja/

TOP 5