Skip to main content

Az innováció a válságból való kilábalás egyik meghatározó eszköze lehet - hangsúlyozta Havas István, az Ernst & Young (E&Y) magyarországi vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, ahol ismertették a nemzetközi tanácsadó cég Az egyszerűség ereje címmel készült felmérését.

Az év elején 15 európai ország - köztük Magyarország - 680 vállalati felsővezetője megkérdezésével készült tanulmányból kiderül, hogy az üzletvezetők kevésbé tájékozottak az Európai Unió innovációs tevékenységéről, intézményrendszeréről, és akik ismerik, azok is bonyolultnak, összetettnek tartják azt - közölte Havas István.

Elmondta, a tanulmányban három javaslatot is megfogalmaztak az Európai Uniónak: növelni kell a kormányok vezető és befektetői szerepét az innováció területén, finanszírozási és támogatási programokat kellene kidolgozni a kutatók, vállalkozások, magánbefektetők közötti kapcsolat erősítésére, továbbá a meglévő innovációs erőfeszítéseket a hosszú távú céloknak megfelelően kellene koordinálni.

Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hivatal nyitott a piac felé; a vállalkozásokat szolgáltatásokkal, adatbázis működtetésével segítik az eredményesebb innovációs tevékenység végzésében, az uniós fejlesztési pályázati források megszerzésében.

Jelezte, hogy a gazdasági problémákra a nagy hozzáadott szellemi értékű termékek gyártásával könnyebb választ adni, és kitért arra is, hogy az Új Széchenyi Tervben a kutatás-fejlesztés-innováció területe kiemelt téma.

A NIH elnöke szólt arról, hogy a hivatal elkészítette a hazai infokommunikációs szektor kutatás-fejlesztés-innovációban betöltött szerepével foglalkozó kiadványát, amelyből kiderül, hogy ez a szektor egyre növekvő szerepet játszik a nemzetgazdaságban. Jelenleg 1 500 milliárd forint a hazai piaci részesedése, amelyből 850 milliárd forint export.

Az innovációs hivatal fontosnak tartja, hogy a pályázóknak segítséget nyújtson a források megszerzésében, felhasználásban,  köztük a versenyalapon működő európai uniós kutatási-fejlesztési lehetőségeket is. Emellett a nemzetközi együttműködéseket is elősegítik, például az infokommunikációs területen a magyar tudáskincsre épített technológiai transzferekben is közreműködnének.

Forrás: http://helyitema.hu/eletmod/38774 

TOP 5