Skip to main content

A húsleves és a C-vitamin csak egy olyan megoldás, amivel házilag enyhíteni tudjuk a megfázás okozta tüneteket. Mellette jó hatással van a legyengült szervezetünkre a curry, fokhagyma vagy a gyömbér is. Természetesen ezek nem helyettesítik az orvost, ám felgyorsítják a gyógyulási folyamatot.

Gyümölcsök

Annak érdekében hogy elkerüljük, illetve gyógyítsuk a megfázás tüneteit; a C-és E- vitaminok sokat segítenek a betegség elűzésében. Az erdei gyümölcsök, csipkebogyó és a kökény rengeteg C- és E- vitamint tartalmaz, illetve magas a vas és fosztartalmuk miatt kiváló immunerősítők, s mellette javítják a szervezet ellenálló képességét.

Természetesen ezek beszerzése több időt igényel, így a legtöbb ember az üzletekben árult C-vitaminokban gazdag citrusféléket szerzi be, amikor tapasztalni kezdi a megfázás első tüneteit. A narancs, a citrom, a mandarin és a többi citrusféle is tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, enyhítik a megfázás tüneteit, gyorsítja a betegség lefolyását, s segítenek pótolni az elvesztett folyadékot is. Ha a későbbiekben elakarjuk kerülni a megfázást, akkor minden nap igyunk meg egy pohár narancs- vagy grapefruitlevet, ami védelmet nyújt a megbetegedések ellen.

Hagyma

Elsőre elrettentő, a jellegzetes szaga és íze miatt, de ha ezeket félretesszük, látni fogjuk, hogy milyen jó választásnak is bizonyult. A fokhagyma a benne lévő kéneknek köszönhetően egyszerre tisztítja az orrot, enyhíti a torokfájást, s elősegíti a légzőrendszer kitisztulását. Sokféleképpen fogyaszthatjuk, de a legegyszerűbb megoldás a vajas pirítóssal való fogyasztása. Ha nem szeretjük az intenzív ízét, egy kevés olajban süssük meg úgy, hogy a fokhagymagerezdeket alufóliába csomagoljuk, majd nyomkodjuk szét, s kenjük rá a kenyérre. A vöröshagyma enyhíti az arcüregben fellépő gyulladást, és a kitisztítja a hörgőket is. Az egyik összetevőjének köszönhetően, a thioszulfinátnak, csökkenti a légutak gyulladásos folyamatait. Legjobb, ha nyersen fogyasszuk; vagy kipréselt hagymalevet keverjünk össze narancs- vagy grapefriutlével, s így igyuk meg.

Fűszerek 

Először furcsának hangozhat, hogy fűszerekkel is enyhíthetjük a meghűlés okozta tüneteket; ám főként a csípős fűszerek, mint a curry vagy a chili, vannak jó hatással a legyengült szervezetre. A currycsökkenti az arc- s orrüregek dugulását, s az influenzát okozó vírusokat is pusztítja. Rengeteg összetevőt tartalmaz, köztük a legismertebb a kurkuma, aminek van egy antioxidáns hatású része is, a kurkumin.

Ez egy három az egyben hatással rendelkező összetevő: vírus és baktériumölő, s mellette az immunrendszert is erősíti. Nem kell egyből egy indiai vagy thai étterembe rohanni, ha enyhíteni szeretnénk a tüneteinket, elég az is, ha ezzel ízesítjük a levesünket.

A másik csípős fűszer, a chili a legjobban az arcüregekben és a hörgőkben lévő dugulást csökkenti. A kapszaicin, amely a paprika csípősségét is okozza, segíti a váladék eltávolítását a szervezetből. Ezért ha erős paprikát eszünk, gyakran kell orrot fújni, aminek köszönhetően a dugulás is sokkal hamarabb fog megszűnni. A chilit helyettesíthetjükzöldborssal vagy éppen erős zöldpaprikával is, s akár teát is készíthetünk belőle.

Ha gyógyító hatású fűszerekről van szó, a gyömbért semmiképpen sem szabad kihagyni a felsorolásból. Indiában és Kínában már régóta használják a megfázás kezelésére, mivel csökkenti a torokfájást, enyhíti a köhögést és harcol a vírusok ellen is. Emellett hányinger ellen is kiváló házi orvosság.

Koffein tartalmú folyadékok

Meglepő, de a koffein jó hatással van hörgőkre, ellazítja azokat, így könnyebben tudunk lélegezni. A kávé enyhíti az ilyen esetekben fellépő légzési nehézségeket, és vízhajtó hatásának köszönhetően könnyebben kiürül a szervezetünkből a megbetegedést okozó baktérium. Igaz, eben az esetben mindig figyelni kell a megfelelő folyadékmennyiség pótlására is. A legelterjedtebb tény, hogy a meghűlés okozta tüneteket egy teakúrávalenyhíthetjük a legjobban. Pótolja az elvesztett folyadékot, a gőze enyhíti az orrdugulást, légzési nehézségeket és a fejfájást is. A tea szintén tartalmaz koffeint, illetve fitokemikálját is, amelyek segítik szabaddá tenni a légutakat.

Leves

Amikor náthásak vagyunk a szervezetünk mindig valamilyen forró, tápláló ételt kíván. Ilyenkor egy laktató leves a legjobb választás, mivel a folyadék és a benne található összetevők segítenek kitisztítani, s megerősíteni a szervezetet. A legismertebb és legrégebb óta használt gyógyító leves a zöldségekben gazdagcsirke- vagy tyúkhúsleves. A benne található összetevőknek köszönhetően segítik enyhíteni az orrdugulást, és csökkentik a köhögési ingert is.

A chilis hagymaleves elsőre talán érdekesnek tűnhet, de antibiotikus és gyulladásgátló hatása is van. A már említett fűszerekből készült levesek, mint például egy gyömbérleveselfogyasztása is elviselhetőbbé teheti a kellemetlen tüneteket.

Érdekes, hogy a kutatók vizsgálata szerint a tyúkhúsleves akkor van a legjobb hatással a betegre, ha azt egy szerette készíti neki. Valószínű, hogy ez nemcsak erre az egy levesre igaz, hanem az összesre, ami egy náthás beteg számára készül. Talán főzés közben beletesznek egy másfajta hozzátevőt: a „szeretetteljes gondoskodást” is. Elsőre talán abszurdnak tűnhet, mégis ha visszagondolunk, egy nagyi vagy anyu által készített forró leves volt a legjobb gyógyír a nyavalyás náthánkra.

Forrás

TOP 5