Skip to main content

Újabb támadást indított a külföldi sajtó a hazai libatenyésztők ellen – állítja az Agrárkamara. Egyes külföldi újságok újabb lejárató kampányt indítottak a magyar libatenyésztők ellen: manipulatív, hisztériakeltő, a valóságot messze nem tükröző fotókkal igyekeznek állatkínzásnak beállítani a tolltépést.

A Magyar Agrárkamara élesen elítéli a külföldi sajtó támadását, hiszen az engedélyezett technológiával történő tollszedés nem ütközik sem hazai, sem nemzetközi állatvédelmi jogszabályokba.

Kutatások igazolták

Az elmúlt években végzett kutatások egyértelműen igazolták, hogy az érett toll eltávolítása nem okoz fájdalmat az állatoknak; ezt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2010-ben lezajlott vizsgálata is megerősítette.

Amint arra a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye is rámutat, az EU Élelmiszer- és Állategészségügyi Hivatalának (FVO) szakemberei helyszíni szemlén is vizsgálták a tolltépés technológiáját, és azt teljesen szabályosnak ítélték meg.

Kiemelten figyelik

A tolltépéssel kapcsolatos jogszabályok betartását pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hatósági állatorvosai az ország egész területén kiemelt gyakorisággal ellenőrzik a tollazási időszakban. A Magyar Agrárkamara támogatja a Vidékfejlesztési Minisztériumot a támadás ellen tett esetleges jogi lépések megindításában. HBN

Forrás: http://www.haon.hu/ismet-celkeresztben-a-libak-tolltepese/2139700

TOP 5