Skip to main content

elektromos-cigarettaTilos az elektromos cigaretta árusítása? Hiába engedélyezte az elektromos cigaretta árusítását a vám- és pénzügyőrség 2006-ban elektromos háztartási eszközként, az Országos Gyógyszerészeti Intézet már 2008-ban kimondta: nikotintartalma miatt az gyógyszernek minősül.

Lapunk úgy tudja, ennek ellenére egyelőre nincs tervben, hogy patikákban lehetne a jövőben kapni.

A szaktárca ez év tavaszán megerősítette ezt az állásfoglalást, illegálisnak minősítve annak forgalmazását. Az indok többek között az volt, hogy semmi sem garantálja a jelenleg kapható, nikotintartalmú elektromos cigaretták minőségét, a fogyasztó nem tudhatja pontosan, mennyi nikotint visz be a szervezetébe.

Elektromos cigarettákat továbbra is lehet kapni, ezért a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egészségügyi tárca, az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozás-tudományi Intézet szakértőinek jelenlétében megszállta az egyik, e-cigarettával foglalkozó vállalkozást.

A gyógyszerrendészeti szabálysértési ellenőrzés nyomán megállapították, hogy a cég nem engedélyezett gyógyszert állít elő és forgalmaz. Ezért 44 millió forint értékű e-cigarettát foglaltak le.

Szerző: VG

Forrás: http://www.vg.hu/kozelet/jog/tilos-az-elektromos-cigaretta-arusitasa-393434

TOP 5