Skip to main content

A Google kétmilliárd dollárt takarított meg tavaly a bermudai adóparadicsomban – írja a Business Insider hírportál a Bloomberg pénzügyi hírügynökség értesülésére hivatkozva. A Google kétmilliárd dollár adót takarított meg tavaly azzal, hogy mintegy tízmilliárd dollár bevételt vezetett át a bermudai adóparadicsomban bejegyzett offshore cégén.

Az Egyesült Államokban, de a világ többi részén is teljes mértékben legális művelettel a Google mintegy felére tudta csökkenteni adóterheit.

A Bloomberg szerint a Google tavaly mindössze 3,2 százalék adót fizetett külföldön elért nyeresége után, holott az Egyesült Államokon kívül keletkezett bevételének túlnyomó részére 26-32 százalékos társasági adót kivető európai országokban tett szert.

A múlt héten a Reuters hírügynökség számolt be az Amazon.com internetes kiskereskedelmi portál hasonló műveletéről luxembourgi érdekeltsége igénybe vételével, amellyel 1,5 milliárd dollár adót takarított meg.

Az Európai Bizottság becslése szerint az EU évente ezermilliárd euró adóbefizetéstől esik el hasonló adóelkerülési műveletek miatt. Ennek megfékezésére – mint beszámoltunk róla – tiltólistára tennék ezeket a „paradicsomokat”.

Az intézkedéscsomagjuk egyik eleme, hogy közös szempontok alapján az uniós tagállamok megállapítanák, mely országokat lehet adóparadicsomnak tekinteni, és ezeket nemzeti tiltólistára helyeznék, ami azt jelentené, hogy az adott országot nem tekintenék megbízható nemzetközi partnernek.

Emellett a bizottság azt is javasolja, hogy a feketelistára kerülő országokkal a tagállamok tárgyalják újra, függesszék fel vagy adott esetben mondják fel a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó kétoldalú nemzetközi egyezményeiket.

Így az adott ország a bizottság szerint kevésbé lesz vonzó célpont a külföldi befektetők számára, ami súlyos következményekkel járhat a gazdaságára.

(Forrás: MTI, MNO.hu)

Forrás: http://veddamagyart.info/gazdasag/4994-bermudai-adoparadicsomokban-all-multik-penze

TOP 5