Skip to main content

Szilveszterkor országszerte megnövekszik a házibulik száma, ezért még jobb, ha idén legalább mi környezettudatos összejövetelt szervezünk barátainknak. Aki véresen komolyan gondolja, az gyalog vásárol, nagy kiszerelésben, és csapvízzel kínálja a vendégeit.

Kezdjük mindjárt a következményeknél: a bulit követő napon bizony nem meglepő az üres üvegek, italos dobozok, piszkos edények, és száradt ételmaradékok látványa. Azonban egyre többen vannak, akik bulipártiak ugyan, de mégis ügyelnek a környezettudatosságra, és kreatívan kitalálnak mindenféle megoldást arra, hogy a lehető legkevesebb tényezővel nehezítsék bolygónk állapotát.

Egy felfokozott hangulatú éjszaka előtt már azzal odafigyelhetünk a zöld tettekre, hogy gyalog sétálunk el a boltba, amennyiben az elérhető távolságra van tőlünk. Érdemes egy listát összeállítani bevásárlás előtt, hogy fölösleget ne szerezzünk be, csak azért, mert vonzó külsejével hívogat minket. Persze a buli teljes eszköztárát is lecserélhetjük ahhoz, hogy környezetkímélően alakíthassuk a házibulit. 

- Papírszalvéta használata helyett egyszerűen kérjük meg közeli barátainkat, ismerőseinket, hogy inkább kézmosással intézzék a vacsora utáni mosakodást. 

- A vásárolt műanyag poharakat, tányérokat és evőeszközöket akár el is mosogathatjuk, így nem a kukában landol mind, és máris félretehetjük a következő bulira. 
- Ne sok kicsi csomaggal vásároljunk nassolnivalókat, hiszen a nagyobb kiszerelések már csomagolóanyagukban kímélőbbek.
- Ásványvíz vásárlása helyett a tisztított csapvíz, vagy a szóda is kiváló megoldás. Ha alkoholt vásárolunk, inkább a visszaváltható üvegesre szavazzunk. 
- A háztartási szemét kezelése átállítható szelektív hulladékgyűjtésre - és erre még az újévi fogadalmak kimondása előtt is felkészülhetünk. Nyugodtan szóljunk a vendégseregnek, hogy milyen szemetet, melyik random módon kialakított tárolóba dobhatnak.
- A feltálalt ételeket is elkészíthetjük gazdaságosan és "zölden" - minél praktikusabban összeállítva a menüt. 
- A lakást bevilágíthatjuk hangulatos gyertyákkal, arra azonban ügyeljünk, hogy tudatosan kezeljük ezeket, nehogy balesettel záruljon a környezettudatos este. 
- Ha mindent betartattunk mindenkivel, reménykedjünk abban, hogy a vendégek jövőre is elfogadják a meghívásunkat.

Forrás: http://www.origo.hu/karacsony/krampusz/20121227-zold-tippek-hazibuliba.html

TOP 5