Skip to main content

A külföldi bankcsoportok közép- és kelet-európai leánybankjai a cégcsoporton belüli transzferek helyett belső forrásból, alapvetően betétekből kell, hogy finanszírozzák a fogadó országok gazdaságát. A bankok üzleti modelljük megváltoztatása mellett sokkal szelektívebben állnak a térség országaihoz is - állítja egy, a Figyelő birtokába jutott EIB-tanulmány.

Közép- és Kelet-Európa jövőbeli gazdasági növekedésének forrásai jelentősen eltérnek majd attól, amit az elmúlt években láthattunk. Ez az egyik sommás megállapítása annak az Európai Beruházási Bank (EIB) által szponzorált jelentésnek, amely az Oroszországot, a Balkánt és Törökországot is magába foglaló tágabb térség bankrendszerei előtt álló kihívásokat térképezi fel.

A Figyelő birtokába került, hivatalos bemutatásra váró tanulmánygyűjtemény nem mondja meg a tuttit, és nem ajánl a sokszínű régióra érvényes egyetlen üdvözítő megoldást. Az ugyanakkor feketén-fehéren kiderül belőle, hogy belátható időn belül nem tér vissza a térségbe az a növekedési modell, amely a gazdasági válságig a nagyrészt a régió országaiban kulcspozícióba került nyugati bankcsoportok által szinte korlátlan mértékben nyújtott hiteleken és a belföldi kereslet meredek felfutásán alapult.

Ez a modell a gyakorlatban fenntarthatatlannak bizonyult. A 2003 és 2008 közötti fellendülés idején tapasztalt robusztus, helyenként évi akár 7-10 százalékot elérő gazdasági növekedés is a múlté, de a térség országainak növekedési potenciálja még így is magasabb lesz, mint Európa más részein - vélekedett a Figyelőnek Wilhelm Molterer, az Európai Beruházási Bank alelnöke. 

A korábbi osztrák alkancellár és pénzügyminiszter éppen ezért arra számít, hogy a nagy befektetési láz idején Közép- és Kelet-Európában megjelent külföldi bankcsoportok a korábbinál kisebb profitráta és a nehezedő körülmények dacára kitartanak a térség mellett.

További részletek a Figyelő 11-dik számában

Forrás: http://www.figyelo.hu/cikk_print.php?cid=385903_uj_novekedesi_modellt_kell_talalnia_kozep__es_kelet_europanak

Kép forrása: http://www.168ora.hu/buxa/gdp-gazdasagi-novekedes-foglalkoztatas-konvergenciaprogram-75680.html

TOP 5