Skip to main content

Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlésének elnöke hivatalos romániai látogatásán külön kérte, hogy csángókkal is találkozhasson. Különleges élményben volt része, követendő példával is találkozott.

A moldvai csángókhoz látogatott és oktatási kérdésekről egyeztetett az UNESCO közgyűlésének elnöke, Bogyay Katalin. Utazása okáról az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének tisztségviselője a 180 percben elmondta, pozíciójából fakadóan foglalkozik mindazzal, ami a kulturális sokszínűség védelméhez tartozik. Az UNESCO kiemelt figyelmet fordít a nyelvek megőrzésére is, ezért rendszeresen összeállítja a veszélyeztetett nyelvek térképét, amelyen feltűnik a csángó magyarok által lakott terület is – tette hozzá Bogyay Katalin, akit tavaly választott meg két évre az UNESCO az általános konferencia 36. ülésszakának elnökévé.

Bogyay Katalin hivatalosan a román külügyminisztérium meghívására érkezett a szomszédos országba, ahol a Bukarest Fórum nevű kulturális diplomáciai rendezvényen vett részt, és kérte, hogy a konferencia mellett világörökségi helyszíneket is meglátogathassanak a résztvevők. A közgyűlési elnök így ment el Bukovinába megnézni az ottani, csodálatos festésű, UNESCO-védelem alatt álló ortodox keresztény templomokat, valamint külön kérte, hogy találkozhasson a térségben élő csángó magyarokkal is.

Bogyay Katalin – aki az UNESCO-nál egyben Magyarország nagykövete is – többek között felkereste a lészpedi iskolát, és ott részt vett egy tanórán. A foglalkozáson a kisgyerekek magyarul tanultak. Nem csak a nyelvtudásukat fejlesztik oktatóik, hanem énekeket, verseket, mondókákat is átadnak nekik. A kulturális diplomata hangsúlyozta, különleges hatással volt rá, hogy a szülőkkel, gyerekekkel való beszélgetéskor bizonyos értelemben archaikus magyarként leírható nyelvet hallott maga körül. A találkozáskor az is kiderült, hogy a szülők fontosnak tartják anyanyelvük védelmét, amely azonban nem az egyetlen veszélyben lévő helyi kisebbségi nyelv, hasonló helyzetben van a romáké is – tette hozzá az UNESCO közgyűlésének elnöke.

Bogyay Katalin hangsúlyozta, nagyon jó és követendő példát látott a moldvai csángók földjén, a Bákó megyei Lészpeden működő iskolában. Az ottani iskolaigazgatóval, helybeli vezetőkkel, politikusokkal arról beszélgetett, törvényi lehetőség van rá, hogy a gyerekek heti három-négy órában tanulják az anyanyelvüket és az ahhoz tartozó kultúrát, ehhez azonban jelentkezni kell. A lészpedi iskola pedig éppen azt mutatta meg, hogy a családok akaratával, elszántságával eredmény érhető el. Hozzátette: nagyon fontos az a munka is, amit a csángó magyarok egyesülete végez, minthogy felhívja a családok figyelmét a törvényben szabályozott lehetőségekre és jogokra.

Az UNESCO tisztségviselője azt is elmondta, tárgyalásai során nagyon egyértelmű volt, hogy a román kulturális, oktatási, külügyi tárcák képviselői elkötelezettek a kulturális sokszínűség védelmében, a kultúrák közötti párbeszéd és a konvenciók betartása mellett.

(Forrás: Híradó.hu, Kossuth Rádió)

Forrás: http://veddamagyart.info/kultura/6387-a-csangoknal-jart-az-unesco-vezetoje-pozitiv-peldakat-latott

Kép forrása: http://album.network.hu/kepek/erdely_nepessege/csango_nepviselet

TOP 5