Skip to main content

Fogvatartottak által készített árukat értékesítő mintabolt nyílt a napokban Sátoraljaújhelyen, az országban elsőként. Ez az egység lenne a börtönöket működtető szervezet által létrehozandó kereskedelmi franchise hálózat első tagja.

Első ízben lépett ki a nyílt piacra a a büntetés-végrehajtási szervezet, amely egy franchise rendszerű bolthálózatot kíván létrehozni Jurta néven, a hálózat első tagja a Sátoraljaújhely belvárosában lévő üzlet, amelynek tulajdonosa és üzemeltetője a ruha- és textiliparban működő Adorján-Tex Kft. – írja a szervezet honlapján. A Jurta az Állami Partner (a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által alapított védjegy) első kereskedelmi márkája. A termékportfóliót textilipari, papír-feldolgozási, cipőgyári, élelmiszeripari, bútorüzemi cikkek alkotják.

A mintabolt az Állami Partner rendszerben, a fogvatartottak által készített árukat értékesíti a lakosságnak. A kínálat között megtalálhatóak az Adorján-Tex Kft., a balassagyarmati Ipoly Cipőgyár Kft., a váci Duna-Mix Kft., valamint a tököli Duna Papír Kft. termékei egyaránt. A sátoraljaújhelyi üzlet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) irányítása alatt álló gazdasági társaságok megerősítése, a fogvatartotti foglalkoztatás bővítése és börtöncégek eredményességének növelését célzó, komplex stratégiai munkaállomásaként nyílt meg.

A magyarországi büntetés-végrehajtás szervezet a 12 – állami tulajdonú – büntetés-végrehajtási gazdasági társaságban foglalkoztatja az elítélteket. E társaságok gazdasági tevékenységükkel elősegítik a részben önellátó büntetés-végrehajtás megteremtését, javítják a fogvatartottak társadalmi reintegrációs lehetőségeit, hozzájárulnak Magyarország közbiztonságának javításához. A 12 kft. árbevétele mintegy 10 milliárd forint, 1600 fő civil és 3500 fő fogvatartottnak biztosítanak értékteremtő, piaci alapokon végzett munkát eredményes gazdálkodás mellett. A piaci és állami szerepvállalásuk teljesítéséhez esetenként együttműködnek állami és hazai magán vállalkozásokkal.

Tevékenységük a gazdasági szektor széles spektrumát öleli fel, munkájukat magas technológiai színvonal jellemzi, melyet folyamatos minőségellenőrzéssel és nemzetközi minőségbiztosítási nemzetközi rendszerekkel támogatnak meg. Az elért eredményekre alapozva a társaságok tulajdonosi jogainak képviselője, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a kft.-k stratégiai autonómiáját meghagyva tanúsító védjegyet alapított „Állami Partner” elnevezéssel. Az Állami Partner jelenleg három saját márkát jegyez: A Duna Papírt (papíripari termékek), a Jurtát (kereskedelm márka) és a Stramot (lábbelik).

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20131022_Indul_a_borton_franchise_bolthalozat

Készül a cipő - képünk illusztráció, Fotó: Túry Gergely

TOP 5