Skip to main content

aokologikusEgyre többen nyilatkoznak úgy, hogy előnyben részesítenék a természetes, egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan építőanyagokat, ha azok ára nem jelentősen magasabb, mint a piacon elérhető többi építőanyag. Nagyon sok azonban a téves információ, és kevés a hozzáértő kivitelező, aki otthonosan mozog az öko építőanyagok használatában, derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott építőipari kutatásból.

Egyre többen nyilatkoznak úgy (mind a szakmabeliek, mind a magánépíttetők), hogy előnyben részesítenék a természetes, egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan építőanyagokat, ha azok ára nem jelentősen magasabb, mint a piacon elérhető többi építőanyag. Nagyon sok azonban a téves információ, és kevés a hozzáértő kivitelező, aki otthonosan mozog az öko építőanyagok használatában, derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott építőipari kutatásból.  Érdemes kicsit tovább boncolgassuk ezt a témát:

A fenti kutatásban részt vevők 48%-a túlságosan nagy árkülönbségre tippelt  >20%. A valóságban azonban egy teljes ház építési költségeihez képest csekély különbséget jelent, ha valaki környezet és egészségbarát terméket választ. A németországi IBN Institut für Baubiologie und Ökologie /idén ünnepelte 35 éves fennállását/, szakemberei egy egyszerű családi ház esetében 5-10%, míg egy bonyolult villánál 10-15% plusz költségről beszélnek.  Ezek a számok a jól átgondolt, tudatos tervezés következtében csökkenthetőek.  

Az építészeknek nagy felelőssége van abban, hogy milyen otthonok épülnek a jövőben, ezáltal véleményem szerint kötelességük is ügyfeleik figyelmét felhívni arra, hogy az ökoépítészet egy hosszabb távú, de szükséges befektetés a jövőbe! Csak így valósulhat meg, a fenntartható építészet alapfeltétele, miszerint a jelen kor szükségleteit úgy kell kielégítsük, hogy a következő generációnak is meglegyen az esélye az ő szükségleteik kielégítésére.

A cikk itt folytatódik

Forrás

TOP 5