Skip to main content

Bár hivatalos bejelentés, így egyelőre pontos dátum sincs a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók várható betiltásáról, a kereskedelmi trendek azonban arra engednek következtetni, hogy hamarosan ezek a háztartási készülékek esnek majd áldozatul az EU környezetvédelmi programjának. Egy biztos, tartva a tiltólistától, több európai országban is megrohamozták a boltokat a vásárlók.

Nemrég a Pénzcentrum számolt be róla, hogy az Európai Unió környezetvédelmi programja részeként korlátozta a porszívók teljesítményét. E szerint szeptembertől nem lehet már gyártani, forgalomba hozni és importálni az 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat az uniós országokban. Az energiahatékonysági direktíva célja az üvegház hatású gázok kibocsátásának korlátozása.

Habár a bevezetett szabályozás nem jelentette azt, hogy szeptembertől le kellett volna venni a boltok polcairól az 1600 Wattnál nagyobb teljesítményű készülékeket (a korábban forgalomba hozott, és megrendelésre leszállított termékeket ugyanis még a határidő után is értékesíthetik a kiskereskedők), ennek ellenére a legtöbb uniós országban megrohanták a boltokat a háziasszonyok. Sajtóhírek szerint Nagy Britanniában például kettesével vitték a porszívókat az elmúlt hónapokban, idehaza pedig a Media Markt számolt be lapunk megkeresésére hatalmas érdeklődésről. Friss sajtóhírek szerint azonban most úgy tűnik, az erősebb porszívók száműzése után:

Hamarosan a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók is áldozatul eshetnek az unió környezetvédelmi programjának. 

A cikk itt folytatódik...

Forrás

kép csak illusztráció

TOP 5