Skip to main content

Általában az emberek szeretnek panaszkodni, – nagyjából minden miatt – arról viszont kevesen szoktak beszélni, hogy mekkora a mi felelősségünk abban, ha valami nem működik jól. Persze a végtelenségig lehetne sorolni azokat az intézményrendszereket, ipari szegmenseket vagy társadalmi struktúrákat, amelyeken volna mit javítani, de ehelyett nézzünk meg egy pozitív példát arra, hogy miként vehetjük kezünkbe az életünk irányítását anélkül, hogy az őserdőbe kéne száműzni magunkat.

Mindennapi életünk során folyamatosan pénzügyi döntéseket hozunk, még akkor is, ha ezzel nem vagyunk tisztában. Bár ritkán gondolunk bele, de például az által, hogy fizetésünket folyószámlára utalja munkáltatónk, a mi pénzünk is bekapcsolódik a pénzpiac folyamataiba; vajon megtakarításaink a tudtunkon kívül épp egy környezetszennyező gyár finanszírozását, vagy egy kórház megépülését támogatják? Mekkora a felelősségünk abban, hogy mit épít a pénzünk?

Egy bank, ahol szabadon dönthet

A MagNet Bank ügyfelei tudnak válaszolni erre a kérdésre, hiszen a bank indulása óta nagy hangsúlyt fektet a pénzügyi tudatosság fejlesztésére, valamint a felelős döntések fontosságára. Ennek jegyében vezették be a becsületkasszás számlavezetési díjat is, ahol mindenki maga dönthet arról, hogy havonta mennyivel szeretne hozzájárulni – 0 és 1000 forint között – számlája fenntartásának költségeihez. A módszer működik, hiszen az emberek többsége nem az ingyenes szolgáltatást választja.

Közösségi bankként valóban a helyi közösségek érdekeit igyekeznek szolgálni – nem finanszíroznak környezetkárosító beruházásokat, a fenntartható fejlődéssel ellentétes vagy káros tevékenységeket – miközben hangosan hirdetik: „Az üzleti haszon mellett a létrehozott társadalmi és környezeti hasznosság egyaránt fontos!” A profitmaximalizálás helyett tehát a fenntartható üzleti modellre esküsznek, ami lehetővé tette, hogy a válság éveiben alapított, és 100%-ban magyar tulajdonban álló bank a mai napig nyereségesen és értékalapon tudjon működni.

Minden bankkártyás vásárlás = adomány

A MagNet Banknál mindenki szabadon dönthet arról, hogy megtakarításai milyen célok megvalósulását segítsék elő, de ezen felül az ügyfelek a bank profitjának egy részéről is dönthetnek. A Közösségi Adományozási Program már 2010 óta lehetővé teszi, hogy az ügyfelek a bank profitjának 10%-át civil szervezetek között osszák szét. Ennek folytatása a KAP Kártyaprogram, amelynek keretein belül minden kártyás vásárlásunk összegének egy részét szintén adományként ajánlhatjuk fel a hozzánk közel álló ügyet képviselő civileknek.

A MagNet Bank jó példa arra, hogy egy megváltoztathatatlannak tűnő, hatalmas rendszert is jobbá lehet tenni. Ehhez pedig elég lenne, ha mindenki kicsit tudatosabban, pénzügyileg felelősebben hozná meg a pénzügyi döntéseit, és ezáltal is részt venne saját közössége építésében.

Pénzügyekről másképp gondolkodóknak!

TOP 5