Skip to main content

Középpontban a fenntartható energiagazdálkodás

Öko-játszótérrel, megújuló energia tanösvénnyel, fenntartható közlekedés kiállítással, gömböc kiállítással, TudásPresszóval, és “zöld” büfével várják az érdeklődőket a második Tudományfesztiválra április 20. és 22. között.

Az idei fesztivál csatlakozni kíván a Föld napja programsorozathoz, valamint az ENSZ által 2012-re meghirdetett Fenntartható Energiát Mindenkinek Nemzetközi Éve hazai rendezvényeihez - áll a rendezvény közleményében.

Az ingyenes, nyílt esemény három napja során a közönség elsősorban olyan tudományos fejlesztésekkel találkozhat, amelyek a fenntartható energiafelhasználáshoz kapcsolódó innovációkat mutatják be a tudomány szemszögéből.

“A II. Tudományfesztivál célja a tudományos ismeretterjesztés, a magyar tudományos fejlesztések megismertetése az érdeklődőkkel, a tehetséggondozás, a fenntartható energiagazdálkodás bemutatása, valamint a tudomány népszerűsítése egy minden korosztály számára vonzó ünnep keretében” - részletezték a szervezők közleményükben.

A Múzeumkertben street science program keretében például egy erre az alkalomra kifejlesztett megújuló energia tanösvényen szerezhetnek ismereteket az érdeklődők, a fenntartható közlekedés szekcióban pedig megújuló energiával működő és energiatakarékos járművekkel, egyedülálló magyar fejlesztésekkel lehet találkozni. Ezek közül néhányat a Pollack Mihály téren szervezett fenntartható futamon ki is lehet majd próbálni. A fenntartható energiapavilon a különféle alkalmazási területekbe enged betekintést, a kisebbek pedig az öko-játszótéren szerezhetnek ismereteket szórakoztató módon.

Ezzel egy időben, a Kossuth Klubban tudományos népszerűsítő előadásokra, beszélgetésekre, technológia bemutatókra, tudományos ismeretterjesztő vetítésekre, ifjú tehetségek tudományos versenyeire kerül sor.

A Magyar Nemzeti Múzeum épületében több tudományos témát felölelő kiállítás nyílik a fesztivál kapcsán: bemutatkozik a 110 éves Eötvös-inga, a Gömböc kiállítás, valamint “Az évszázad katasztrófája” címmel nyílik fotótárlat a vörösiszap-katasztrófáról és az újjáépítésről. A TudásPresszóban tudományos talk-show keretében a tudomány érdekességeiről Fábri György beszélget vendégeivel.

A fesztivált a Magyar Nemzeti Múzeum, a TIT Kossuth Klub Egyesület, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány, valamint az Outdoor Mission szervezi.

Forrás: MTI

TOP 5