Skip to main content

Nagyszüleink korában még nem használtak hűtőt és fagyasztót, a zöldségeket vagy a gyümölcsöket mégis tárolni tudták télvíz idején. Manapság, amikor egyre csak drágul Európában, és így hazánkban is az energia, sokan felelevenítik őseink tudását, értékes vitaminokhoz juttatva ezáltal a szervezetet novembertől áprilisig, no meg közben némi pénzt is megspórolhatnak.

Persze figyelembe vehetnénk azt is, hogy az áruházláncokban egészen tavaszig hibátlan terményeket vásárolhatunk, de ezek vegyszerrel kezeltek, a tél előrehaladtával pedig egyre csak drágulhatnak, így sokan saját, permetszerrel nem kezelt zöldségekkel vagy gyümölcsökkel látják el magukat télire, vagy ilyet vásárolnak nagyobb tételben még ősszel és azt tárolják a hideg hónapokban.

Tippek!

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány tippet, hogyan is kell megőzini alapvető zöldségeink vagy gyümölcseink épségét, C és egyéb vitamin, valamint ásványi anyag tartalmát.

Az egyik fontos szempont az, hogy semmi esetre se tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti. 

Sok lakáshoz ma már nem tartozik pince vagy kamra, így nélkülözni kell azokat a jól szellőző helyiségeket, ahol a termények különösebb problémák nélkül eltarthatók lennének. Ha azonban a lakás vagy természetszerűleg pl. a kertesházak rendelkeznek ilyen helyiségekkel, télen is megoldható a tárolás. Főleg akkor, ha relatíve magas a páratartalom, azaz 80-90 %, illetve az állandó hőmérséklet 0-3, mások szerint 0 és 5 °C között mozog. Ha nem magas a páratartalom, akkor párologtatni szükséges, ha pedig eleve százaz pl. a kamra levegője, nedves földdel teli ládákat kell elhelyezni, és abban földdel takarván tárolni a zöldségeket, pl. a sárgarépát. 

Fontos, hogy a hibás, ütődött vagy sérült gyümölcsöket, zöldségeket távolítsuk el, ezek ugyanis könnyen megrohadnak, veszélyeztetve ezzel a meglévő állományt. Az alma vagy a körte polcokon helyezendő el, szépen egymás mellett sorban. A fagyokig az erkélyen papírba csomagolt almák is elállnak, szükség esetén itt is tárolhatjuk a gyümölcsöket. Akár az almát, akár a körtét heti rendszerességgel érdemes megszemlélni, melyek azok, amik esetleg rohadásnak indultak, illetve tesztelhetjük azt is, mennyire száraz a levegő, mert akkor elkezd a gyümölcs aszalódni.

A lakásba mindig csak annyi almát vigyünk be, amennyit egy pár nap alatt el is fogyasztunk. Tévhit, hogy a mosott és hűtőben tárolt gyümölcs tovább eláll. Tegyük bele egy kisebb kosárba, vagy akár a spájz aljára, és csak azt mossuk meg, amit éppen meg is eszünk. Fajtától függ, hogy melyik almát meddig lehet tárolni.  Jonathan almát 2-4 hónapig, míg az Idared fajtát pl. 6-8 hónapig is el lehet mindenféle kockázat nélkül tárolni.

A szőlő is tárolható, ha lefelé lógatjuk, előtte pedig eltávolítjuk róla a sérült szemeket. Sokan gyertyávalal kenik be a fürt végét, hogy ne rohadjon meg az egész fürt. Azok a szőlőfajták a leginkább alkalmasak a téli eltartásra, melyek fürtje laza, bogyóhéjuk vastag, s bogyójuk inkább húsos. Leginkább a késői szüretelésű szőlők állnak el a legtovább.

Ugyanezzel a gyertyás módszerrel tárolható pár hétig a paradicsom vagy a paprika is, főleg ha becsomagoljuk papírral, pl. szalvétával. 

A krumpli egyik fő táplálékforrásunk, ezért olyan helyiségben kell tárolni, mely abszolút sötét és hűvös, hisz ha erre nem figyelünk oda, a burgonya hamar csírázásnak indulhat, szinte teljesen elveszti a beltartalmát. Ha nulla fok alá csökkenhet a hőmérséklet, szalmával is be kell fedni, különben megfagy. Itt is szempont, hogy a sérült szemeket ki kell dobni, mert ha nem, nem csak a többi gumót veszélyezteti, hanem borzasztó büdös is lehet. 

A burgonya és gyökérzöldségek többségének teleltetése szempontjából nagyszerű tárolóhely a földbe ásott verem, amelynek oldalát ajánlatos kideszkázni. Az egymás mellé sorba rendezett gyökereket homokkal takarjuk le, majd erre helyezzük a következő réteget. Hasznos a verem tetejét diólevelekkel beszórni, mert ezeket a rágcsálók nem kedvelik.

A hagymát, fokhagymát összefonva, jól szellőző helyen, például padláson, verandán is felfüggeszthetjük. A télálló póréhagyma, feketegyökér az ágyásban is maradhat.

Akit bővebben is érdekel a tárolás, egyéb praktika, itt kaphat bővebb információkat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kép

TOP 5