Skip to main content

Új évet kezdünk a mai nappal: ilyenkor sokan megfogadják, hogy leszoknak a dohányzásról, többet sportolnak, vagy esetleg kevesebb alkoholt fogyasztanak majd. A Pénzcentrum egészen más újévi fogadalmakat mutat: ezzel az 5 tippel stabilabb (pénzügyi) lábakon állhatsz, vagy több pénz maradhat a zsebedben 2015-ben.

1. Készíts családi költségvetést - és vezesd rendszeresen!

Itt az év eleje, most érdemes családi költségvetés készíteni! Vegyünk egy kockás papírt, vagy egy excel-táblát, mérjük fel, mennyi bevételünk és mennyi kiadásunk lehet 2015-ben. Gondoljuk át, mikor várható nagyobb kiadás (valószínűleg ez a nyaralás, az iskolakezdés időszaka lesz). Vezessük rendszeresen, havonta kiadásainkat, így észrevehetjük, hol "szökik a pénz". Így azt is láthatjuk, hol kellene többet spórolnunk.

hirdetés

2. Próbálj félretenni - még ha lehetetlennek is tűnik

A hosszú távú megtakarítást úgy tudjuk hatékonyan elkezdeni, ha a lehető legpontosabban tisztában vagyunk anyagi helyzetünkkel. Ha szűkösek erőforrásaink, a megtakarítást kezdjük alapos tervezéssel. Ezért is hangsúlyoztuk az első pontban, hogy készítsünk családi költségvetést, és nézzük meg azt, melyek azok a területek, ahol a következő hónapban néhány ezer, tízezer forintot tudunk spórolni.

Az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy várhatóan mikor lesz szükségünk a megtakarított pénzre. Ha ugyanis csak rövid távú megtakarítási konstrukcióban gondolkodhatunk, akkor semmiképp sem érdemes hosszú távú befektetések közül választani, hiszen ezeknél előfordulhat, hogy adott esetben csak nagy veszteségek árán lehet értékesíteni, amikor szükség lenne a megtakarításra. Ebből egyértelműen következik, hogy fontos annak felmérése is, hogy szükség esetén milyen könnyen lehet az adott befektetést felszámolni, milyen gyorsan és mekkora költséggel lehet a pénzhez hozzájutni. 

A cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

 

 

TOP 5