Skip to main content

 

Dan Price egyszer csak megunta a nagyvárost és a benne élő embereket, majd hátrahagyva a civilizációt, egyszerűen elköltözött az erdőbe. Miért történt mindez?

Dan megunta az újságíróként folytatott addigi stresszes életét, de döntésében az is szerepet játszott, hogy elvált a feleségétől. Mindez két évtizede történt, ennek ellenére úgy látszik, a remete élete végéig kitart álláspontja mellett és sohasem tér vissza a társadalomba.

Ehelyett sajátságos filózófiája szerint él.

Ez a filozófia azonban teljességgel más, mint ami szerint él az a dán vagy orosz család, mely szintén levált a civilizációról. Dan azért valamelyest továbbra is a társadalom része, abszolút önellátásra, szemben pl. a hivatkozott családokkal, nem törekszik. Miért  érdekes akkor mégis az élete? Ezt egy mondattal is összefoglalhatjuk:

Dan kilépett a megszokott és szinte kötelező érvényűnek hitt mókuskerékből...

Anno kibérelt egy kb. 2 hektáros erdőterületet, amiért éves szinten jelképes bérleti díjat fizet ma is. Ott összetákolt magának egy kis hobbit kunyhóra emlékeztető „építményt”, és azóta is abban él. Napjait nagyrészt magával hozott könyveivel tölti, azokat olvassa, vagy túrái során rajzokat készít, az emberek nem érdeklik, hiszen ahogy állítja, az emberekben csak csalódni lehet.

A részben földbe vájt, fából és lim-lomból összetákolt házikó, aminek költségei értesüléseink szerint (csak) 75 dollárt emésztettek fel, nélkülöz minden luxust, de Dannek nincs is rá szüksége, vígan megél benne így is. Ahogy a riportereknek elmondta, nincs felesége, nincs (sok) pénze, de így is boldogan él az erdőben. Fenntartja ezt az álláspontját annak ellenére, hogy a hobbitház helyenként egészen alacsony, abban egy átlagos magasságú ember, mint ahogy az alábbi videón is látható, itt-ott csak négykézláb tud közlekedni.

Dant azonban nem csak az emberek „utálata” inspirálta, amikor elhagyta a civilizációt. Úgy gondolja, nincs szükség az amerikai álomra, azaz a szokásos luxust nyújtó, és így drágán felépíthető vagy megvásárolható amerikai házakra, és az azokat terhelő banki jelzálogra, anélkül is meg lehet élni. Ha valaki ugyanis jelzálogot vesz fel, szinte egész életében azért dolgozik, hogy törlesszen a bank felé. Ez pedig függőséget, egyfajta rabszolgaságot jelent, az ember pedig eredendően nem született szolgának. Ha tehát nincs szükség a minden igényt kielégítő házakra, és így nem kell azok vételét, berendezését szinte életünk végéig finanszírozni, no meg a bank felé törlesztgetni, gyakorlatilag pénz nélkül is megélhetünk. Úgy, ahogy ő teszi, akár az erdőben is.

(Részben osztjuk ezt a véleményt, hiszen portálunk már több olyan hírt is közölt, melynek kapcsán kifejtésre került, ahhoz, hogy megéljünk, nincs szükség drágán felépített házakra, a fogyasztói társadalom által diktál luxus életvitelre. Ha őseink építészete felé fordulunk például, jóval olcsóbb építészeti megoldásokat is találunk, nincs szükség az áruházláncokban kapható drága, javarészt külföldi építőanyagokra, és így az építkezést finanszírozó, majd tőkét és kamatokat követelő bankokra. Az erről szóló hírek alább, a kapcsolódó cikkek között olvashatók.)

Dan háza egyszobás, de rendelkezik még egy kis fürdővel, illetve a bi és triciklijének tárolóhelyül szolgáló garázzsal is. Az áram világítás céljából bevezetésre került ugyan a házikóba, hogy a volt újságíró éjjel is tudjon olvasni, hűtőszekrénye azonban nincs, mert mint állítja, e nélkül is lehet boldogulni.

Aki a civilizáció és a fogyasztói társadalom elvárásai szerint ítéli meg a remetét, azt mondhatná, Dan szegényes körülmények között él, pedig minden olyan használati tárgya megvan, amire egy embernek szüksége lehet. Vagyis Dan nem halmoz fel maga után használati tágyakként felesleges "hulladékokat", mint teszik ezt például a nagyvárosi emberek, háza is, ahogy fentebb említésre került, nagyjából lim-lomokból épült.

Hogy mik is ezek a használati tárgyak konkrétan, azt jól mutatja a házon belül készült fotó.

Télen, amikor az idő rosszabbra fordul, a remete elköltözik Hawaii-ra, hogy hobbijának, a szörfözésnek éljen, különben pedig kedvenc triciklijén utazgat a környéken évközben, vagy ellátogat távolabbi vidékekre is. (Arról nem szóltak a híradások, hogy a házban van-e fűtés, de egy dombházban, szemben a modern épületekkel, egyenletes a hőmérséklet és télen sincs túl hideg. Dan vélhetően megfelelő öltözékkel, "ráöltözéssel" eredményesen vészelheti át a hideget, már ha télvíz idején kunyhójában tartózkodik.)

Miből él a hobbitemberként is emlegett volt újságíró?

Könyveket, e-bookokat értékesít a neten a saját maga által létrehozott weboldalon, ahol történeteiből kapunk ízelítőt. Ebből megkeresi éves szinten azt az összeget, amit felél, elutazgat, vagy esetleg elkölt. Mindez kb. 5000 dollárra rúg évente. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5