Skip to main content

Mesebeli hobbitházat épített egy tanár egy Oxford melletti tanyán. Sokak számára ez már önmagában is érdekes, de az még érdekesebb, hogy mindezt mennyiből.

A mindössze 150 fontot felemésztő építkezésről videó is készült, mely jól szemlélteti, milyen egyszerűen húzható fel egy vályogház, mik a felhasznált környezettudatos és egyben lebomló építőanyagok, mi az az ősrégi technológia, mely újra hódít a világon, és miért olyan olcsó mindez.

hirdetés

A ház legtöbb alapanyaga helyben "termett", így pl. a sár, amiből a vályog készült éppúgy, mint a mezőkről származó szalma is. A tanárt a munkák elvégzésében barátai is diákjai is segítették, így a kivitelezésen is spórolt.

A mesebeli hobbitház többek között ezért, no meg azért is emésztett fel csak ennyi pénzt, mert a tulajdonos, Michael Buck gyakorlatilag csak szemétre vetett, mások számára már értéktelen hulladékokat használt fel, így pl. az ablakok autóbontókból származnak.

A tanár puritán módon, mondhatni, a természet lágy ölén él, áram nélkül, télen is csak egy kis kályhával fűt. Néhány használati tárgy veszi csak körül, hisz azt az elvet vallja, hogy az élethez csak némi ruha, használati eszközök és egy kis házikó is elég, még mobiltelefonja sincs. Ez elég velős kritika a kényelemhez szokott fogyasztói társadalommal szemben.

De beszéljenek helyettünk a képsorok...

Legutóbb hazai manóházak eladásáról adtunk hírt, ami mutatja a tendenciát, a vályogházak mellett egyre több öko vagy dombház épül Magyarországon is. Érdekességként külön is megemlítjük azt a hazai épületet, melyet hasonló technológiával, engedély nélkül épített egy "csodapók". (Erről a kapcsolódó cikkeink között, alább lehet olvasni.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

TOP 5