Skip to main content

 

Bizonyára sokan emlékeznek még a Beszélgetések az önellátásról c. könyvre, mely anno nagy sikert aratott. Most megjelent a második rész is.

Mint ahogy a cikk címében is olvasható, a szerzők ismét arról a tudásról és tapasztalatról írnak, mely révén nem kevesebbet ért el a magyarság a Kárpát-medencében, mint azt, hogy túl tudott élni. Úgy is fogalmazhatnánk, a magyarság azt élelmiszertermelésben és az önellátásában maradandót volt képes alkotni, mely példaértékű az egész világ számára.

hirdetés

Ma már talán egyesek szerint megkopott ez a tudás, de szerencsére egyre több olyan kiadvány jelenik meg az elmúlt években, mely e tudást eleveníti fel. A szerzők a tudásról és a tapasztalatról maguk így írnak:

„A sorozat második részében folytattuk a beszélgetéseket Krisna-völgy és más hazai ökofalvak lakóinak két évtizedes biogazdálkodási és életmód-tapasztalatairól, és tudásukat újabb tizenöt dialógusba sűrítettük.”

Miről lehet olvasni a kiadványban? Néhány gondolatról a teljesség igénye nélkül:

Hogyan készítsünk házilag natúr kozmetikumokat?

 Hogyan kell kemencét építeni és kenyeret sütni?

Milyen módon készíthetünk tejtermékeket, sajtokat?

Hogyan lehet előállítani a villamos áramot családi léptékben?

Milyen módszerrel őrizhetjük meg az egészségünket, és milyen módon kezelhetők a betegségek az önellátás körülményei között?

Hogyan kezdjünk neki a méhészkedésnek, hogyan juthatunk saját mézhez?

Mit kell tudni a vályogtechnológiákról?

Aki szeretne beleolvasni a könyvbe, itt megteheti.

Dr. Farkas Judit néprajzkutató a kiadványhoz ezt az ajánlást fűzte:

“A Beszélgetések az önellátásról első kötetében bemutatott alapvető szükségletek témakörei a második kötetben újabbakkal egészülnek ki, ugyanakkor szélesedik is a perspektíva: a rendszerben gondolkodás elvei mentén megérthetjük, miért jó, ha minél több növényfajt telepítünk meg a kertünkben, miért fontos és miként érint minket a természetvédelmi kezelések témaköre, a húsfogyasztás kérdései, vagy akár a falu‒város viszony történeti-társadalmi dilemmája.

Ahogyan az első könyvben, úgy itt is találunk olyan témaköröket és javaslatokat, amelyek egyetlen háztartásban is megvalósíthatók, és olyanokat is, amelyek már több háztartás összefogását igénylik, kisebb közösség létét feltételezik.

A könyv bázisát most is Krisna-völgy tapasztalatai adják, de a szerző beszélgetőtársai között olyan szakemberek is szerepelnek, akik más ökofalvakban (Visnyeszéplakon és Gyűrűfűn) élnek, és az adott téma kiváló ismerőiként, illetve a hazai ökofalu-mozgalom szereplőiként saját tapasztalataikkal segítik az érdeklődőket.

A Beszélgetések az önellátásról kötetek nagy erénye, hogy olvasásukat bárhol el lehet kezdeni, és akár fejezeteket kiragadva is meg lehet ismerkedni ezen életmód egyes elemeivel. Mégis úgy vélem, hogy aki elolvassa az egyik fejezetet, az kedvet kap egy következőhöz is, aki elolvassa az egyik könyvet, kíváncsi lesz a másikra is. Így olyan komplex tudáshoz, elméleti és gyakorlati megalapozottsághoz juthat, ami kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznára válik.”

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5