Skip to main content

 

A tjobs.hu online álláskereső oldal felmérése alapján a legtöbb külföldre vágyó munkavállaló budapesti, egyedülálló, és nincs diplomája.

Az oldalon profillal rendelkezők közül a fiatalabbak angolul tudnak, 45 év felett viszont németül beszélnek. Sokan keresnek munkát nyelvtudás nélkül, pedig a munkaadók számára a munkatapasztalat mellett ez a legfontosabb.

Kevesen rendelkeznek felsőfokú végzettséggel

Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Bács-Kiskun képezi azokat a megyéket, ahonnan a legtöbb felhasználói fiókot nyitottak a munkavállalók az oldalon. A felhasználók 74 százaléka nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

hirdetés

Ez nem is egy óriási gond, mivel a munkaadók csakis bizonyos szakmáknál várják el a felsőfokú végzettséget, nagy része meg sem tekinti az oklevelet, mivel a tapasztalat a mérvadó, illetve, hogy a pályázó ismerje a szakmát és tudja is kivitelezni, főleg ami a külföldi építőipari, műszaki munkákat illeti.

45 év felett inkább németül beszélnek

18 éves kortól egészen 44 évig a munkavállalók angol nyelvismeretet jelöltek be az önéletrajzban legelsőként, 45 évtől ez a tendencia megváltozik, az idősebbek német nyelvet beszélik leginkább. Az angol és a német mellett az önéletrajzban a

  • román (3,5 százalék)
  • francia (2 százalék)
  • szerb (2  százalék)
  • olasz (2  százalék)
  • spanyol (1,9 százalék)
  • és az orosz (1,8 százalék)

nyelvismeret volt jellemző.

Nyelvtudás nélkül nem megy

A legtöbb munkakereső egyedülálló (55,5 százalék) és több, mint a felüknek van gyereke (52,7 százalék). Nagyon keresettek azok az álláslehetőségek is, melyekhez nem kell jól beszélni egy nyelvet.  A munkaadók elvárásai között viszont leginkább az erős szakmai tapasztalat és a külföldi munkavállalás esetén a jó nyelvismeret a mérvadó. Ezen elvárások teljesítése nem csak elhelyezkedést és munkahelyet biztosít, hanem megteremti a megfelelő körülményeket egy jól fizető és biztos munkához is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5