Skip to main content

 

Április 25-én 7,9 erősségű földrengés rázta meg Nepált, ezután pedig hetekig vezető téma volt a médiában a pusztítás bemutatása. A VándorLÁSS a helyszínen volt, azóta már a következő túrát szervezik, ami egyben az ország jövőjét is jelentheti.

Nepál két hónappal ezelőtt átélte története második legerősebb földrengését, aminek híre futótűzként terjedt a világ vezető médiumain keresztül. Az összedőlt házakról, tétova emberekről készült felvételek remek vágóképnek bizonyultak a napról napra növekvő sebesültek és halottak számának statisztikái mellé. Azonban igen keveset tudhattunk meg arról, hogyan élték meg a történteket a helyiek, és milyen út áll Nepál előtt, ha talpra szeretne állni.

Április végén a Himalájában található Annapurna kört teljesítő nyolc magyar vándorért aggódott az ország, miközben ők a világtól elszigetelten csodálkoztak rá a látványos természeti jelenségre.

Kik ezek a modern kori vándorok?

A VándorLÁSS Polgári Társulás immáron kilencedik éve szervez túrákat a világ számos pontjára Andalúziától Nepálig, Írorszgától Marokkóig, de szerveztek már olyan hondurasi expedíciót is, amely során ember által korábban még be nem járt területeket fedeztek fel a csapat tagjai az őserdő mélyén. A szervezetben központi szerep jut a segítségnyújtásnak és az adományozásnak – beleértve természetesen egy szokatlanul egyszerű emberi üzenet átadását is, amely a boldogságról, a derűről szól. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a túravezetője a helyszínen a „menekülés” helyett a segítségnyújtást választotta – egy indiai építész lány irányítása alatt bambuszból építettek átmeneti menedékeket az arra rászorulóknak.

Katmanduba való visszaérkezésük előtt a csoport tagjai csak a médiából tudtak tájékozódni a történtekről, ami alapján a legrosszabbra készültek fel. Ehhez képest azt tapasztalták, hogy a nepáliak el tudták fogadni a történteket, problémáik önerőből való megoldását viszont csak nehezen tudják elképzelni. Nepál szegény ország, így a helyiek között elkezdődött a találgatás, hogy melyik környező nagyhatalom vállalja majd magára a „megmentő” szerepét, ami természetesen az újjáépítés hatalmas üzletének megszerzését jelenti. A helyzet az, hogy a pénzen kívül még egy fontos dolog hiányzik az országban, ez pedig a szakértelem. A bürokratikus államszervezet képtelen volt a kialakult helyzetet kezelni, így a közvetlen segítségnyújtás, valamint a hajlék nélkül maradt emberek problémáinak megoldása – ivóvíz, élelem, ideiglenes lakhatás, épületek helyreállítása – a külföldről érkező segítségtől függ.

Hova szervez túrákat a Társulás?

Ősszel újra Nepál

A VándorLÁSS csapata azóta hazatért Nepálból, de a szervezet már meg is hirdette következő túráját a földrengés sújtotta országba, ahová várnak mindenkit, akik szeretnék saját szemükkel látni, hogy mekkora a különbség a média által közvetített kép és a valóság között; valamint azokat is, akik szeretnének egy kicsit segíteni tudásukkal, erejükkel, vagy csak puszta jelenlétükkel. Az ország biztos jövőjét ugyanis egyedül az ide látogató jóérzésű emberek támogatása tudja biztosítani. A túrán bárki részt vehet (ahogy bárki a szervezet tagja lehet), az előző csapatban volt ápoló, bartender és politikai aktivista, népzenész és IT szakember is. Ez egyébként jellemző a VándorLÁSS csapatára; a sokféle területről érkező, különböző életutat bejárt emberek egy befogadó közösségben élhetnek át olyan élményeket, amelyeket eddig talán el sem tudtak képzelni.

Andalúzia: a tökéletes első lépés

A szervezet a túrák szervezésén túl lehetőségeihez mérten igyekszik civil szervezeteket támogatni, gyermekrendezvényeket szervezni. Az önzetlen segítségnyújtást az egyik legnagyobb emberi erénynek tartják; ezt az élményt élheti át mindenki, aki hajlandó egy kicsit kilépni a mindennapok mókuskerekéből. Aki az önismeret útján a csodás Andalúziában szeretne elindulni,  annak ajánljuk figyelmébe a maga nemében egyedülálló Walden Napokat. Varázslatos együttlét, ahol a VándorLÁSS egyetemes üzenetére is fény derül. Az adományozás szellemiségében a szervezet lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők a lehetőségekhez mérten akár 30-50 %-os árkedvezményben is részesülhessenek

A pontos időpont hamarosan elérhető lesz a VándorLÁSS facebook oldalán.

Marokkó: A legnyugatibb kelet országa

avandor3

Akik kíváncsiak az Atlasz hegység fenséges látványára, miközben a turisták által kedvelt nagyvárosokat hátrahagyva, lépésről lépésre jut magasabbra az ember, azoknak az őszi Marokkó túrát ajánlanánk a figyelmükbe. A terep itt sem teljesíthetetlen, egy átlagos erőnlétben lévő résztvevőnek éppen megfelelő kihívást jelent, viszont cserébe az élmény garantált. Sokszor ismételt panasz az emberek részéről, hogy szívesen változtatnának életükön, hagynának el évtizedes rossz szokásokat, csak egyszerűen annyi idejük sincs, hogy végiggondolják, pontosan mit is szeretnének csinálni. Hát itt a remek alkalom. Annyi mindenre szánunk időt, miért épp lelkünk fejlődését hagynánk ki a sorból?

+ 1 motiváció ahhoz, hogy belevágj!

Minden kezdet nehéz, a rég megszokott szokásokat gyakran olyankor sem könnyű otthagyni, amikor azok már nem szolgálnak bennünket többé. Ezt a döntést szeretné egy kicsit megkönnyíteni a VándorLÁSS idei első nyereményjátékával, amelyen bárki részt vehet, amennyiben feliratkozik a szervezet hírlevelére. A nyeremény egy 100 euró értékű kupon lesz, amelyet a szerencsés nyertes bármelyik 7 napnál hosszabb VándorLÁSSra felhasználhat. További részletekért kattints ide!

Ha többet szeretnél megtudni a VándorLássról, akkor kattints ide! Ha pedig úgy érzed, hogy tudnád támogatni a szervezet munkáját, ide kattints!  

 

TOP 5