Skip to main content

 

A baráti összejövetelek nélkülözhetetlen eleme a folyékony kenyér. Ám ahogy a mondás is tartja, egy sör nem sör, így több pohár is lecsúszik egymás után a torkokon. Ennek persze a következő nap kótyagosság az eredménye, ausztrál kutatók azonban azt állítják, megtalálták a nem kívánt állapotnak a hatékony ellenszerét.

A vélhetően sokakat lázba hozó bejelentést nem valamilyen gyanús hitelességű bulvárlap tette, hanem az ausztrál tudományos ügynökség, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation).

hirdetés

A kérdéses gyümölcs pedig nem más, mint a körte.

A felfedezésről a Business Insider is beszámolt.

A szakemberek a Horticulture Innovation Australia alapítvány segítségével vizsgálták a finom és egészséges gyümölcs rejtett jótékony hatásait. Az eredményekből az derült ki, hogy a körte csökkentheti a koleszterint, enyhítheti a székrekedés okozta kellemetlenségeket és gyulladáscsökkentő hatású.

A legnagyobb meglepetés azonban a kutatás szerint az, hogy kivédi a másnaposságot, ráadásul ezzel párhuzamosan mérsékli a vér alkoholszintjét is.

De hogyan viszi ezt végbe?  

Manny Noakes, a kutatás vezetője elmondta, hogy az egyes körtefajok – de leginkább a japán körte (Pyrus pyrifolia) - az alkohol metabolizmusában kulcsszerepet betöltő enzimekre - az alkohol-dehidrogenázra (ADH) és acetaldehid-dehidrogenázra (ALDH) – hatnak úgy, hogy felgyorsítják az alkohol lebontását és kiküszöbölik a felszívódását gátló akadályokat.

A hatás eléréséhez a szakértők eredményei alapján 220 milliliternyi japán körtelevet kell meginni, de ugyanez elérhető egy darab gyümölcs elfogyasztásával is. Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy a körtét

az ivászat megkezdése előtt kell elfogyasztani,

ellenkező esetben nem ér semmit.

A kutatók megjegyezték, hogy eredményeik egyelőre csak előzetesek, hivatalos tudományos publikáció még nem született belőlük, erre azonban hamarosan sor kerülhet.

Végül, de nem utolsó sorban pedig érdemes megjegyezni: akkor kerülhetjük el legbiztosabban a macskajajt (valamint a többi káros egészségügyi hatást),

ha nem, vagy csak mértékkel iszunk alkoholt.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: japán vagy más néven koreai körte, forrás: wikimedia commons

TOP 5