Skip to main content

 

Kevesen ismerik személyesen Michael Hasenstabot, aki zárkózott csodabogár hírében áll. A szakember egészen fiatalon kezdte pályafutását a Franklin Templetonnál, ma pedig már az amerikai cég kötvénypiacokért felelős alelnöke, aki 9,5 milliárd dollárnyi magyar állampapír sorsáról is dönthet.

Állítólag Hasenstab nem csak a befektetések terén megy szembe a széllel, a magánéletében sem mindig választja a bevett utat. Néhány éve például megmászta a Mount Everestet hobbiból, de nászútra is a Kilimandzsáróra mentek feleségével.

hirdetés

Tizenévesen beleszagolt a profi befektetők életébe


Keveset tudni Michael Hasenstab fiatalkoráról, a hivatalos életrajzában mindössze annyi szerepel, hogy 1995 júliusában tizenkilenc évesen csatlakozott első ízben a Franklin Templeton csapatához. Ezt követően 2001-ben került vissza végleg a céghez azok után, hogy Ausztráliában a Camberrai Egyetemen doktorált.

Sokak számára már az is meglepő volt, hogy nem valamelyik világhírű amerikai egyetemre ment tanulni, ahogy a hozzá hasonló tehetséges kortársai. Vannak, akik azt mondják, hogy már itt kiütközött Hasenstab különcködése, ami mára az egyik legismertebb befektetővé tette.

Hasenstab kezeli jelenleg is a Franklin Templeton legnagyobb kötvényalapjait, így például az amerikai Templeton Global Bond Fundot, mely 66,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, vagy a 8,3 milliárd dolláros Templeton Global Total Return Fundot. Hasenstab kezében vannak a Templeton Európában, azon belül Luxemburgban bejegyzett alapjai is, például a Templeton Global Bond Fund, mely 31,85 milliárd dollárt kezel. A teljes általa kezelt vagyon gyakorlatilag naponta változik az alapok teljesítményének függvényében, de a fentiekből is látszik, hogy több mint százmilliárd dollár felett rendelkezik a szakember.

A világhírű kötvénybefektető magánéletéről keveset tudni, az például csak a Barrons egy korábbi cikkéből derül ki, hogy Hasenstab és felesége, Mary Ann a Kilimandzsáróra mentek nászútra, 2013-ban pedig ennél is nagyobb fába vágta a fejszéjét, hiszen megmászta a Mount Everestet. Állítólag a hegymászás mellett a futás a másik hobbija, ezzel próbálja kiküszöbölni az időeltolódás miatti nehézségeket, hiszen az év felét-kétharmadát folyamatosan utazással tölti.

Az ukrán bukás előtt jól ment neki

Az biztos, hogy a befektetések terén sikeres volt Hasenstab stratégiája az elmúlt években, hiszen a legnagyobb általa kezelt alap, a Templeton Global Bond Fund az utóbbi tíz évben átlagosan 7,8 százalékos éves hozamot ért el, ami dollárban egészen kimagasló. Ötéves időtávon 4,9 százalékos az éves átlagos hozam, míg a hároméves teljesítmény 4,2 százalék. Ezek rendre jóval magasabbak, mint a benchmark hozama, vagyis megérte a Templeton kötvénygurujára bízni a pénzt az utóbbi egy évtizedben. Az elmúlt egy év már nem volt ekkora diadalmenet, jórészt az ukrán problémák miatt az alap egyéves teljesítménye mínusz 1,9 százalék.

Már az ukrán fiaskó előtt a legtöbben azt emelték ki, hogy Hasenstab stratégiája eddig sikeres volt, de folyamatosan a kockázatot hordozza magában. Emellett az Egyesült Államokban sok kritikát kapott amiatt, hogy sokszor nem éppen demokratikus kormányokat támogat a befektetéseivel, úgy pedig nehéz egy országot jobb belátásra bírni, ha maga mögött érezheti a Templeton dollármilliárdjait. A cég alapjai egyébként sosem fektetnek olyan országokba, melyek amerikai embargó alatt állnak, mint például Irán, viszont állítólag Hasenstab ukrán kötvényvásárlása az amerikai kormányzatban sem váltott ki teljes elismerést, sokan úgy értelmezték a lépését, hogy az Oroszország által támogatott Viktor Janukovics rezsimje mellé állt. Sokak szerint a szakember sikerének kulcsa, hogy szabad kezet kap a Templetontól, megvalósíthatja sokak által csak őrültnek tartott elképzeléseit. Az európai kötvények előtt Ázsia volt a kedvenc befektetési terepe, doktori disszertációját is a kínai pénzügyi piacok fejlődéséből írta a kilencvenes évek végén, de korábban diákként is tanult Kínában - írta róla pár éve a New York Times.

A mi feladatunk nem a rezsimek leváltása, hanem a hosszú távú befektetés

- reagált néhány éve az ukrán befektetések miatt őt ért kritikákra a Templeton szakembere.

A Portfolio többször írt arról, hogyan fogott mellé az ukrán kötvényekkel Hasenstab, bővebben az alábbi cikkben olvashat erről: 2015.07.29 14:30 Magyarország megmentője adhatja meg a kegyelemdöfést az államcsődhöz 

De mi köze Hasenstabnak Magyarorszához?

A cikk ide kattintva folytatódik... 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A képen a new yorki tőzsde látható, forrás: pixabay

TOP 5