Skip to main content

 

Egy jó ötlet sosem jön rosszul, főleg ha jól meg is lehet gazdagodni általa. Ez történt a használt ruha kereskedést egy csapásra beindító házaspárral is...

De mi kell manapság ahhoz, hogy milliomosok lehessünk?

Nyilván egy cég, egy jó ötlet, és megfelelő marketing, foglalhatnánk össze egy mondatban a lényegi esszenciát. A lényegi esszenciáról, illetve arról, hogyan lehet megfelelő marketing eszközök alkalmazásával sikeres egy cég, Kehrer Ádám marketing menedzsert kérdeztük.

hirdetés

- A képlet egyszerű, mondhatnánk. Első lépés, hogy találd meg a piaci rést, azaz legyen egy jó ötleted, ami kapcsán céget alapíthatsz. Általában az ötlet csak úgy kipattan az ember fejéből, sokan legaláábbis így gondolják, a marketing szakmában azonban mindennapos tevékenység az alkalmazása. Ötletelünk, hogy az ügyfél cége eredményesebb legyen, több legyen az ügyfele vagy a vásárlója, egyszóval sikeressé váljon. Mindehhez persze jó marketing is kell, anélkül félkarú óriások vagyunk.

- Talán egy gyakorlati példával mutassuk be, mit is kell érteni egy jó ötlet, avagy az ötletelés alatt, és hogyan alkalmazható a jó marketing!

- Sok jó példa ismert, mégis érdemes talán kiemelni egy amerikai céget, a Modcloth-t, mely egy rendkívül egyszerű, de igen hatásos ötlettel rukkolt elő jó 10 évvel ezelőtt. A szlogen nem volt más, mint ez: Be The Buyer (Légy a vásárlóm!). A ruhagyártással foglalkozó cég tudatosan felhasználva a Facebookban rejlő lehetőséget, pár naponta kérdésként tette fel olvasóinak azt, hogy szerintük mely ruhájukat kellene gyártani. A kérdésekre rengeteg válasz érkezett, minek kapcsán a FB oldal napról napra egyre több érdeklődővel és lájkolóval bővült, kialakítva ezzel nemcsak egy olyan közösséget, mely rendszeresen hírét vitte a vállalkozásnak, hanem nyilván egy potenciális vevőkört is. Nem csoda hát, hogy a cég hamar sikeres lett, ma már 10 millió dolláros forgalmat bonyolít évente. Filozófiájuk egyszerű, a gazdagodáshoz közösségteremtés és hozzá jó marketing kell.

- Ilyen egyszerű a recept?

- Valójában igen. Csak érteni kell a FB logikáját és a működését és ezt a saját hasznunkra kell fordítani. A Modcloth 20 évvel ezelőtt még semmire se vitte volna, ma azonban mikor a FB-nak egymilliárd felhasználója van, már igen. Ráadásul 2002 óta, amikor is a Modcloth elindult, mindenki okostelefonra váltott a hétköznapi mobilról, mely azonnal mutathatja bárki számára a terméket, annak is, aki csak érdeklődik, és annak is, aki vásárolni akar, csak meg kell osztani számukra a megfelelő információt. A technika fejlődése így sok vállalkozó számára jelent lehetőséget, hogy a termékéről írjon, azt hirdesse, és mindezt terjessze a közösségi oldalon (vagy oldalakon), hisz a FB sem más, mint egy hirdetésre szakosodott óriásvállalat.

Sok embert érdekel ez a módszer és az ezzel kapcsolatos marketing, ezért számukra, de a hétköznapi olvasók részére is létrehoztuk a Sikeres a cégem blogot, mely csokorba gyűjti a sikertörténeteket, ugyanakkor tájékoztatást is ad arról, hogyan lehet a termékről vagy a szolgáltatásról szóló információt optimálisan célba juttatni, azaz mi is az a tartalom-marketing. A bejegyzéseket rendszeresen megosztjuk a FB oldalunkon is, ide kattintva lehet lájkolni. Mindezen anyagokból, úgy gondolom, rengeteget lehet tanulni, illetve kitalálni, hogy mi melyik ötletet tudnánk a saját vállalkozásunkban alkalmazni.

- Hogy állnak a FB marketinghez általánosságban a hazai vállalkozók? Használják, vagy csak szórakozásból látogatnak fel naponta a megosztó oldalra?

- Rendkívül vegyes a kép. Akad, aki nincs is fenn a FB-on, így nyilván a vállalkozása se, és akad, aki jól hasznosíthatja a közösségi oldal szolgáltatásait, hisz eleve kreatív és jól gondolkodó cégvezető. A vállalkozók többsége, mikor először hallanak például a Modcloth sikeréről, hamar megértik, mekkora potenciál rejlik a közösségteremtésben és a marketingben, a megfelelő marketing eszközök alkalmazása azonban, főleg az idősödő nemzedéknek, már problémát jelenthet. Ennek ellenére ők is igénylik a segítséget, így hamar megtaníthatjuk nekik az egyszerűbb fogásokat, hogyan többszörözhetik meg a bevételüket ügyfélkörük FB-os bővítésével.

- Mit takar ez a fogalom, hogy tartalom-marketing?

- Megrendelés esetén szövegírással és hirdetés szövegezéssel, blogindítással, FB és Google kampányok levezénylésével, igény esetén pedig más marketing megoldással is szolgálunk az ügyfeleknek, hogy jó hírüket vihessék a FB-on. A tapasztalatom az, hogy a megfelelő ügyfélkörrel nem rendelkező vállalkozó, pl. egy kezdő biztosítási ügynök, vagy egy éppen most induló könyvelő iroda hamar ráérez, mit is kell csinálnia a siker érdekében, pl. hogyan kell blogolnia, vagy hogyan kell FB hirdetésekkel megfelelően céloznia, és ha már ezt begyakorolta, onnantól kezdve megy minden, mint a karikacsapás. Ahogy mondani szoktam, a FB nemcsak „játszótér”, hanem pénzt termelő eszköz. Ha megfelelően használjuk a szolgáltatásait, ő is és mi is csak jól járhatunk, mindketten pénzt kereshetünk.

- Kell-e feltétlenül weboldal?

- Ezt mindenki maga dönti el, vegyes a kép. Sokan weboldalt hoznak létre cégük számára, főleg a nagyobb tőkével rendelkezők, de ha kevesebb a pénzünk az induláskor, akkor elég lehet egyes esetekben egy blog indítása is, illetve egy FB oldal létrehozása ahhoz, hogy rendszeresen bemutathassuk, mit lehet tudni a termékeinkről, vagy a szolgáltatásainkról, milyen új áru érkezett a boltba, mi van az étterem új étlapján, mit adhatunk ajándékba ünnepekkor, stb. A lényeg, hogy folyamatosan információkat szolgáltassunk magunkról, pontosabban a cégünkről, és azt minél több potenciális ügyfélhez eljuttassuk.

- A siker, úgy tudom, nem jön magától, a rendszerességen van a hangsúly!

- Így van, aki jól be tudja osztani az idejét, azaz „rendet rak” a fejében, hogy mindig legyen ideje „észbukozni”, az hamar érvényesül. Akik mindig azzal jönnek, hogy sajna nincs erre időm, azok lemaradnak. Már csak azért is, mert a konkurenciának bizony lesz erre ideje, így sok esetben nagyon nehéz utolérni őket, ha időközben elhúznak mellettünk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy addig kell kihasítani a tortából a szeletet, míg lehet, akkor ugyanis már van egy olyan közösségünk, mely, ha folyamatosan ellátjuk őket tartalommal, hűek maradnak, és akkor sem pártolnak át a konkurenciához, ha az időközben megindul. Ki kell emelnem még azt is, hogy ez egy olyan műfaj, amiben nem látszanak azonnal az eredmények. Rövidebb-hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a megfelelő közösség kialakuljon egy vállalkozás körül. De el lehet ezt érni, csak türelem kell hozzá, no meg jó tartalom. Csak nézzük meg a szekrényágyak.shop.hu FB oldalán, hány lájkot gyűjtöttek össze idáig, és mindjárt érthetővé válik, ki mindenkinek nyitott a lehetőség, hogy maga is hasonlóképp érvényesülhessen a legnagyobb közösségi oldalon. Mert ahogy írja a szekrényágyak.shop.hu, „...az elégedett ügyfél a legjobb reklám. Szerencsére van bőven, de azért kipróbálom a facebookot is.”

- Ezek szerint minden a jó szövegezésen, a tartalmon múlik?

- Így van, no meg a jó terméken és a jó szolgáltatáson. Az ügyfél vagy a vevő nem hülye, hamar rájön a turpisságra, ha silány az áru minősége vagy gyenge a szolgáltatás. Optimális esetben a jó termék jó marketinggel biztos sikert hoz. Ha nem túl jó a termék, a marketing még mindig segíthet, de ha rossz, felesleges kínlódni.

- Mennyire nehéz jó tartalmat előállítani, jó szöveget írni, megfogalmazni?

Ez is relatív. Akad, aki hamar ráérez és megtanulja magától, a többség azonban szakember segítségét kéri. A cég, melynél dolgozom, szinte azonnal meglátta a lehetőséget a segítségnyújtásban, így hamar „terméket” dobott a piacra, olyat, mely egy kicsit más, mint a konkurenciáé. Nem 30-40 főnek szervez elméleti oktatásokat, mint mások, hanem azonnal mély vízbe ugrik az ügyféllel. Vagyis egyből gyakorlati oktatással kezd, az ügyfél kérdez, melyre máris jön is a válasz. Akár telefonon, akár a FB-on keresztül. Eközben távirányítással meg lehet mutatni az ügyfél gépén, mit és hogyan kell csinálnia, hogyan kell pl. a FB-on egy vállalkozáskezelőt kialakítania, hogyan kell hirdetést megszövegeznie vagy hogyan kell a blogjára cikket írnia, olyat, mely egyaránt jól idomul a FB-hoz vagy a Google-höz. Egyszóval el se kell utaznia Budapestre, ha vidéken él, hisz adott már a technika, mellyel minden kommunikáció lefolytatható. Azonnal, rögtön, tegnap.

- Akadnak azonban olyan cégvezetők, akik tényleg rendkívül elfoglaltak és nem érnek rá naponta blogolni, hirdetni. Rajtuk hogyan lehet segíteni?

- Helyettük átvállaljuk a tevékenységet, természetesen megfelelő honoráriumért cserébe. De velük is rendszeresen egyeztetünk, azaz a „piszkos munkát” mi végezzük.

- Nem furcsa az, hogy a cég a legtöbb ügyfelével sohasem találkozik személyesen?

- Nem, az ügyfelek tulajdonképpen nem is igénylik, hisz az utazás kihagyásával idő és költség spórolható meg, ez pedig sokaknak kedvez. Gyakorlatilag pár óra alatt, ezután pedig némi gyakorlással bárki megtanulhatja azt, hogyan lehet sikeres a FB-on. Az embereket pedig csupán ezt érdekli. Mai társadalmunk fokmérője ugyanis változatlanul semmi más, csak a siker.

- Fenntarthatóságra törekszik-e, fenntartható lesz-e a jövő virtuális társadalma, hisz a ma még gyermekkorát élő jövő nemzedéke az okostelefonjával kel és fekszik, sokat "lóg" a Facebook-on, ez pedig sokak számára negatív tendencia.

- A mai gyerekek már belenőnek ebbe a világba, nekik valahol ez a természetes. Nyilvánvalóan őket is motiválja a siker, de úgy veszem észre, rendkívül érzékenyek a környezetvédelemmel kapcsolatban, naponta lehet ilyen kommenteket olvasni a FB-on. Vagyis a FB, mint ahogy a fenti példák is mutatják, jó dolgokra is használható. Ha a fenntarthatóság szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor azt lehet mondani, és ezzel kapcsolatban is sok érdekes hozzászólás olvasható a közösségi oldalon, hogy az interneten árusított és a FB-on naponta megosztott termékekkel szemben az ún. Y generáció rendkívül kritikus. Nemcsak a termék érdekli, hanem annak a gyártása, a szállítása, a forgalmazása is, környezetbarát-e például vagy sem. Ha nem, azonnal hozzászól a FB-on, ez pedig sok vállalat vezetőjét elgondolkodtatja, nem kellene-e változtatni a cég filozófiáján és lépni a fenntartható fejlődés irányába. Az Önök oldala, az utajovobe.eu is hírt adott pl. a Stora Enso csomagolást gyártó cég "zöldüléséről". mely vállalat nemrég lefolytatott kutatása is azt igazolta, hogy a hivatkozott Y generáció már fenntarthatóan szeretne élni. Mindehhez nagy segítséget nyújt az internet és a pozitív célokra használt FB.

Kapcsolódó cikkeink:

Fotó: modcloth

TOP 5