Skip to main content

 

Étrend-kiegészítőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy kiderüljön, valóban annyi ásványi anyag, vitamin vagy jótékony baktérium van-e a termékekben, mint amennyi a címkéjükön szerepel.

54 terméket vizsgáltak laboratóriumban, mindössze három nem felelt meg a követelményeknek.

hirdetés

A magyarok eléggé szeretik a kapszulákat, tablettákat és porokat, de néha feleslegesen tömik magukba: találtak most például olyan étrend-kiegészítőt is, ahol kimutatható mennyiségben jelen sem volt az az összetevő, amit a cimkén hirdettek.

Az ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkből a termékek kalcium, magnézium, cink, illetve vas tartalmát vizsgálták. A vitamin tartalmú készítményeknél a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok, valamint a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét ellenőrizték.

Melyik termékek buktak el?

  • A Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tablettában a C és B6 vitamin is jóval kevesebb volt, mint a magyar nyelvű cimkén. C-vitamin például 300 mg helyett csak 127 mg egy tablettában, B6-vitamin 4,5 mg/tabletta a hirdetett 6 mg helyett. Az eredeti német nyelvű tájékoztatón még jól szerepeltek az értékek, csak a magyar nyelvű cimke hazudta többnek a vitamintartalmat.
  • A TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye íz megnevezésű termékben lévő baktériumok közül több (a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus themophilus) baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.
  • A BELLY-FIT® étrend-kiegészítő erjesztett, zöld és puer teában pácolt, édesgyökérrel és élőflórával dúsított, japán aszalt szilva nevű termékben még kimutatható mennyiségben sem volt jelen sem a Lactobacillus acidophilus, sem pedig Bifidobaktérium, pedig a termékcímkén együttes számuk 10 milliárd mennyiségnek volt feltüntetve.

A teljes lista elérhető itt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5