Skip to main content

 

Egy titkosügynököt cipelünk a zsebünkben, aki felett nem mi rendelkezünk – nagyjából ezt jelentik okostelefonjaink Edward Snowden szerint. Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja az őt befogadó Oroszországból adott interjút a BBC-nek.

Az NSA globális lehallgatási gyakorlatát nyilvánosságra hozó 32 éves IT-szakember szerint semmit nem tehetünk az ellen, hogy a telefonjaink a titkosszolgálatok eszközeivé váljanak, akár a tudtunk nélkül is.

hirdetés

Hupikék ügynökök

A brit titkosszolgálat egyik szerve, a külügyminisztérium alá tartozó GCHQ állítólag egy titkos üzenetet tud küldeni a mobilunkra, hogy a készülék hangot vegyen fel vagy képet rögzítsen. Erre találták ki Nosey Smurföt, magyarul Leskét.

Snowden szerint ugyanis a kémprogramok Hupikék törpikékből vett neveket viselnek, így Leskének van még számos testvére is. Ábrándoskával (Dreamy Smurf) például ki- és bekapcsolhatják  telefonunkat, Törperdész (Trucker Smurf) pedig pontosan közli a programot telepítővel, hogy pontosan hol vagyunk – pontosabban, mint ahogyan azt mi magunk tudhatjuk az adótornyok révén.

De van Paranoid Törp is, aminek az a feladata, hogy ha a telefon tulajdonosa a programok miatt valami problémát észlelve szervizbe vinné a készüléket, akkor megnehezítse a dolgát a szakembernek, nehogy sikerüljön felfedni a telepített programokat. Snowden nem ment bele az interjúban a technikai részletekbe.

A GCHQ Snowden szerint mindenben alárendeli magát az NSA-nak. Azt nem állította az interjúban, hogy a titkosszolgálatok működtetik is ezeket a programokat, csak azt, hogy jelentős forrásokat fordítottak az okostelefonok feltörésének technológiájára.

Az NSA például egymilliárd dollárt költött erre, amit a terroristák okostelefon-használatával indokolt. Bűnözők lebuktatásánál mindez jól jöhet, ám Snowden szerint ehhez rengeteg ártatlan embert kell megfigyelni és róluk jogtalanul adatokat gyűjteni.

„Azt állítják és sokszor igaz is, hogy nem olvasnak bele az e-mailjeinkbe, de a lényeg, hogy képesek rá, és sosem tudhatjuk, mikor teszik meg” – mondta Snowden.

A brit kormány közleményében tudatta, hogy sosem kommentálják a titkosszolgálatokat érintő állításokat. A kormány szóvivője szerint a GCHQ a törvénynek megfelelően működik. London és Washington szerint Snowden nemzetbiztonságot veszélyeztető kárt okozott a titkosszolgálatoknak eddigi nyilatkozataival.

Snowden viszont fenntartja, hogy a titkosszolgálatok törvénytelen gyakorlatának nyilvánosságra hozatalával a közérdeket szolgálta.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5