Skip to main content

 

Magyarországon a munkanélküliség mellett a munkaerőhiány is egyre inkább égető probléma. A Magyar Idők megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy állunk betöltetlen munkahelyekkel, és az adatokból kiderül, már nem csak a szakképzett munkaerőből van hiány az országban.

Akadnak régiónkénti eltérések a hiányszakmák terén, de azért van néhány közös pont is: az idei első féléves adatok szerint már hét régióban okoz gondot a gépészmérnökhiány, majdnem minden régióban nehéz fémipari szakmára jelentkezőt találni, illetve látványosan megugrott a bolti eladók, pékek, szabók-varrók és kamionsofőrök iránti kereslet is. Az adatokból az is kiderül, hogy Közép-Magyarországon az általános irodai adminisztrátori pozíciók betöltése is gondot jelent.

hirdetés

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a megyei munkaügyi központok és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 10 ezer foglalkoztató megkérdezése alapján méri fel a munkaerőpiaci igényeket. A foglalkoztatók megmondják, mik azok a pozíciók, amelyeket tartósan nem tudnak betölteni, ezek alapján nagyjából kirajzolódnak a hiányszakmák. Az állami munkaügyi intézményrendszerhez bejelentett munkaerőigények a valós álláspiacnak csak egy részét reprezentálják, de a munkaerő-közvetítők, -kölcsönzők, sőt az online állásportálok elemzései is hasonló trendet jeleznek.

Eszerint a leginkább szakképzett munkaerőből van hiány, de havi ezres nagyságrendben érkezik a szakképzettséget nem igénylő munkaerőigény is a megyei kirendeltségekhez. A tíz leggyakrabban bejelentett, szakképzettséget nem igénylő foglalkoztatásra az év első felében 14 165 embert kerestek a cégek, és ez a szám az utóbbi években egyre nőtt. 2012-ben összesen 9605, 2013-ban már 15 261, tavaly 18 287 bejelentés érkezett országosan a munkaügyi kirendeltségekre, idén viszont fél év alatt összejött több mint 14 ezer. A szakképzetlen hiánypozíciók leginkább a következők: takarító, szemétgyűjtő és intézményi kisegítő, egyéb egyszerű építőipari foglalkozású, egyszerű ipari foglalkozású, egyszerű mezőgazdasági foglalkozású. Meglepő, de már utcaseprőkre is ezres nagyságrendű igény jelentkezett augusztusban.

A képzettséget igénylő foglalkozások közül az általános irodai adminisztrátor, a gépösszeszerelő, a hivatalsegéd, a kézbesítő és a bolti eladó volt a legkeresettebb 2015 első felében. Az adatok szerint összesen 39 300 ember tudott volna elhelyezkedni a hiányfoglalkozásokban országszerte.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5