Skip to main content

 

A összes családi vállalkozás offshore céggé alakult a walesi Crickhowell nevű kisvárosban. A kiskereskedőknek így nem kell vállalati adót fizetniük, bár a céljuk nem az adóelkerülés volt, hanem az, hogy felhívják a figyelmet az adórendszer problémáira.

Offshore-ra szervezte ki magát egy teljes város Walesbenírja az Independent brit hírportál. Crickhowell városában szinte az összes helyi kisvállalkozás, köztük a lazacfüstölő, egy kávézó, könyvesbolt, pékség és optikus is offshore cég lett - így az adókötelezettségek nagy része alól is mentesült. A családi vállalkozások egyébként nem pusztán az adókat szeretnék megúszni, hanem tiltakozni akarnak a nagyvállalatokat előnyhöz juttató szabályozások ellen.

hirdetés

Adóreformot követelnek

Crickhowellben szinte csak családi vállalkozások működnek, ezek jó részét generációk óta ugyanaz a család működteti. A helyi kereskedők szeretnék, hogy ez így is maradjon: a közelmúltban sikerrel akadályozták meg, hogy az egyik nagy szupermarketlánc a városban nyisson új üzletet.

A kereskedők azonban mégsem voltak elégedettek, szerintük ugyanis a multinacionális vállalatok nem vesznek részt eléggé a közteherviselésben. Egy adózási kiskapu miatt az offshore hátterű cégek mentesülhetnek a vállalati adó fizetésétől, ami így pluszterheket ró a Nagy-Britanniában bejegyzett kisvállalkozásokra. Ezért úgy döntöttek, tiltakozásul ők is hasonló módon íratják át cégeiket,

és ugyanerre szólították fel az összes brit kisvállalkozót.

A tiltakozással egy adóreformot szeretnének elérni, elsősorban azt, hogy a nagyvállalatok több adót fizessenek. "Megdöbbentünk, amikor rájöttünk, hogy azt a hasznot, amit a nagyvállalatokban keményen dolgozó alkalmazottak termelnek, a cégek nem vallják be.

Mi szívesen fizetnénk adót, mert mi is járunk iskolába vagy kórházba, de szeretnénk elérni, hogy mindenki befizesse a rá jogszerűen jutó részt"

- mondta a BBC riporterének a crickhowelli füstölő tulajdonosa. A kereskedők különösen bírálták a Caffé Nero kávézóláncot, amely 2008 óta egyáltalán nem fizet vállalati adót, pedig ez alatt az idő alatt 1,2 milliárd fontos bevételt termelt.

A BBC is segített

A "crickhowelli adólázadást" a BBC nemcsak feldolgozta, de aktív résztvevője is volt. A csatorna szakértői segítettek a helyieknek, hogy jogszerűen tudják átvinni offshore rendszerbe a cégeiket. Az akcióról The Town that Went Offshore (Az offshore-rá lett város) címmel készítettek dokumentumfilmet, amelyet jövőre mutatnak be a BBC kettes csatornáján.

A nagyvállalatok adózása a közelmúltban már a brit nagypolitikában is téma lett. George Osborne, a Konzervatív Párt politikusa például "Google-adót" javasolt. Osborne törvénytervezete szerint különadót fizetnének azok az offshore hátterű nagyvállalatok, amelyek külföldön fektetik be a nyereségüket. A BBC-dokumentumfilm rendezője, Heydon Prowse szerint azonban ez kevés.

Ahogy bezárnak egy kiskaput, egyből kinyílik egy újabb.

A crickhowelli kereskedőknek elegük van abból, hogy az egész rendszer terheit ők viselik. Velük nem ül le tárgyalni az adóhivatal, mint a nagyvállalatokkal, pedig a brit gazdaság gerincét a sok kisvállalkozás összessége alkotja" - mondta.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Crickhowell főtere, Forrás: independent.co.uk

 

TOP 5