Skip to main content

 

Mi lesz az európai facebookozók adataival: hiszen Európában látogatnak el egy amerikai cég közösségi oldalára, vándorolhat-e, és ha igen, milyen feltételekkel a róluk szerzett adathalmaz az Atlanti-óceán túlpartjára.

Szakértők azt várják, még ma bejelentik a Safe Harbour 2.0-t, az új adatforgalmi megállapodást.

hirdetés
 

Lejárt a határidő, Európa, illetve az Egyesült Államok képviselőinek pedig nem sikerült megállapodniuk az új adatforgalmi megállapodásról. A korábban életben lévő Safe Harbourt tavaly októberben érvénytelenítették

Az egyezmény segítette elő, hogy az olyan techóriások, mint a Facebook, a Google és a Twitter könnyedén szállítsa az uniós felhasználóik adatait az Atlanti-óceán egyik oldaláról a másikra.

A 2015. októberi döntés és a mostani tárgyalás is az Egyesült Államokon és Kanadán kívül élő felnőtt magánszemélyeket érinti, akiket a közösségi oldalak európai központjai szolgálnak ki. Írországban tárolja például a Facebook az európai, ázsiai, afrikai és ausztráliai felhasználók adatait is. 

Ez a teljes Facebook-közösség 80 százaléka: több mint egymilliárd fő, vagyis a globális internethasználók mintegy 30 százaléka. Az egyeztetés tehát ezen felhasználók szerződését érinti. 

Jön a 2.0 még ma?

Jogi szakértők szerint azonban a határidő lejárta nem feltétlenül és közvetlenül probléma. "Ez eleve csak egy türelmi idő volt, amit különböző adatvédelmi hatóságok viszonylagos egyetértésben állapítottak meg" – fogalmaztak.

Az európai parlament jogi bizottsága hétfőn tart ülést, ahol Vera Jourová biztos nagy valószínűséggel bejelenti a Safe Harbour 2.0-t. 

Az adatvédelmi szervezetek európai koordinációs testülete, a 29-es munkacsoport pedig kedden ül tárgyalóasztalhoz, hogy álláspontjukat véglegesítsék. Vélhetően szerdán közlik, mire jutottak.

Nem lesz gyors menet 

Ugyanakkor a New York Times úgy tudja, nem lesz egyszerű közös nevezőre jutniuk az érintett feleknek. A leginkább vitatott pont az, hogyan tudnák az európai netezőket megóvni az amerikai Nagy Testvér megfigyeléseitől, és hogyan tudnak orvoslattal élni, amennyiben mégis sérülnek a jogaik. 

Az Egyesült Államokban ugyanis sokkal lazább előírásokat kell betartaniuk a cégeknek. A 2000 óta érvényben lévő Safe Harbour pedig lehetővé tette, hogy az amerikai titkosszolgálatok kikérjék az amerikai techcégek európai szerveren tárolt adatait, azaz például az európai facebookozókról szóló információkat. 

Egy fecske csinált nyarat

Erre a tényre Max Schrems, osztrák jogász és aktivista hívta fel a figyelmet, aki az Edward Snowden által kirobbantott kémbotrány hatására feltette a kérdést a Facebook európai központjának: miként is védik az adatokat? A cég persze lepattintotta azzal, hogy az EU-nak érvényes adatkereskedelmi egyezménye van Amerikával, és nem tartoznak elszámolással a kikért gigabájtok részleteiről. 

A fiatalember ekkor az EU legfelsőbb bírói szervéhez, az Európai Bírósághoz fordultKezdeményezésére per indult öt nagy amerikai technológiai cég – az Apple, a Facebook, a Microsoft, a Skype és a Yahoo – adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban. 

Az utolsó, egy évvel ezelőtti meghallgatáson már elhangzott egy uniós jogtanácsos szájából ez a mondat: Ha van Facebook-fiókja, fontolja meg a megszüntetését. "Ezek után kevéssé volt meglepő, hogy az Európai Bíróság végül a Safe Harbour felbontása mellett döntött. 

Kivonul a Facebook?

Sokan tartanak attól, hogy ez a lépés együtt jár majd a közösségi média és a techbirodalmak Európából való kivonulásával. Annyi biztos, hogy a Facebooknak új, hatékony megoldásokkal kell előállnia, ha továbbra is európai szerverekről kívánja kiszolgálni az Amerikán kívüli közösséget. 

Kérdés, milyen együttműködés lép a Safe Harbour helyébe. A cél egyértelműen az uniós jogszabályok betartása, a nagyobb átláthatóság és ellenőrizhetőség, hogy a felhasználó átvehesse az irányítást az adatai felett.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: A Süddeutsche Zeitung finomított karikatúrája a Facebook befolyásáról, Forrás: Origo

TOP 5