Skip to main content

 

Tavasszal csömpölyeg-módszerrel épít házat családjának Makkfalva és Szolokma határában az ökoházak népszerűsítésével foglalkozó Németh János, aki vallja, hogy a saját lábaddal meggyúrt téglákból készített otthon nemcsak környezetvédelem szempontjából fontos, hanem igazi közösségformáló tevékenység.

Erdély-szerte mintegy ötven zöldház épült már, s Székelyföldön egyre több fiatal érdeklődik irántuk.

hirdetés

A jelenleg Sóváradon élő Németh János – akivel a hétvégén szervezett magbörzén találkoztunk – vallja, hogy az ökoházak építése nemcsak egy mesterség, hanem életforma, amely felé egyre többen kezdenek odafordulni. A tíz éve építkezésben dolgozó mesterember évek óta foglalkozik a zöldházak népszerűsítésével, jelenleg három honlapot is működtet, amelyeken a természetes alapanyagokból  készült épületekre hívja fel az érdeklődők figyelmét.

Lehet biznisz, lehet életforma

Németh Jánostól megtudtuk, hogy legtöbben  először a természetes alapanyagok iránt érdeklődnek, hiszen szeretnék például egészségesebb szigetelőanyaggal bevonni házukat, például náddal vagy kenderrel, amely részben a kereskedelemben is megvásárolható. Vannak, akik nemcsak utánaolvasnak, és természetes alapanyagokat vásárolnak, hanem szeretnék saját maguk előállítani ezeket, illetve szeretnék csak ilyen anyagokkal bővíteni, felépíteni házukat. Németh János egy kenderszigetelést forgalmazó szakembertől kezdett el tanulni, s egyre mélyebben beleásta magát az ökoházak építésében.

„Szerintem az igazi zöldház az, amikor olyan alapanyagokból építed fel a házadat, amelyet a telkeden vagy annak közelében találsz, gondolok itt kőre, agyagra, homokra, fára, szalmára. Meg kell keresni a helyi megoldásokat, mindazt, amit a természet ad neked a saját lakókörnyezetedben. Az ökoház építése azért egy életforma, mert felépítésekor meg kell keresned a természetes alapanyagokat, amelyek sokkal olcsóbbak, mint a kereskedelemben levők. Amikor benne laksz, nem betegszel meg, ha megfelelően van kialakítva, olcsón fenntarthatod, felhasználva a természet adta meleget, hideget. Amióta ezzel foglalkozom, megtanultam újra ember lenni, lemondani a napi húsz órás hajtásról, lecsökkentettem a kiadásokat, jobban odafordultam az emberekhez, a természethez, s megpróbálni segíteni és nem kihasználni.”

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Nyitókép: A kép csak illusztráció

TOP 5