Skip to main content

 

A világ leggazdagabb országainak rangsorát 2016-ban a Global Finance (Globális Pénzügyek) magazin a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap adatai alapján készítette el.

A rangsorhoz összehasonlították az országok GDP és a vársárlóerő-paritás egy főre jutó értékét.

hirdetés

A vásárlóerő-paritás a különböző országok életszínvonalának összehasonlításakor figyelembe veszi a megélhetési költségeket és az infláció mértékét is. Azt azonban érdemes tudni, hogy a néhány kisebb területű ország, mint Vatikán vagy Monaco nem szerepelnek az összehasonlításban. 

Az első tíz után az első húszig már több európai országról olvashatunk, így pl. Hollandiáról (13), Ausztriáról (16), Svéd (17) vagy Németországról (18), de végeredményben nem zárt rosszul a 27. helyen álló Egyesült Királyság, vagy a 32. helyen záró Spanyolország sem.

Aki arra számított, hogy Magyarország sereghajtó lesz, annak csalatkoznia kell, hazánk a 185 országot magába foglaló listán a 49., bár meg kell jegyezni, hogy a hajdani keleti blokkból több ország, így pl. Litvánia, Észt, Cseh vagy Lengyelország, Szlovénia, illetve Szlovákia is megelőzi. No, nem sokkal, az eredmények közti különbségek gyakorlatilag elhanyagolhatók. 

Mutatjuk a lista legjobbjait, a teljes rangsort pedig ITT található meg.

10. Svájc

9. USA

8. Honkong

7. Egysült arab Emírségek

6. Norvégia

5. Kuvait

4. Brunei

3. Szingapúr

2. Luxembourg

1. Katar

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A képen Luxembourg látható

TOP 5