Skip to main content

 

Itt a nyár, az emberek pedig vidékre mennek, balatonoznak, esetleg külföldön vakációznak. Hogy az ismerősökkel ilyenkor is tudjuk tartani a kapcsolatot, méghozzá olcsón, remek megoldás a nettelefonálás. A szolgáltatások többségével mobil- és vezetékes számokat is felhívhatunk. De mennyibe kerül ez nekünk, és miért jobb, mint a hagyományos telefonálás? Mutatunk pár appot.

Internetes telefonhívásokat már számos mobilappon keresztül kezdeményezhetünk, például a Skype-ona Viberen vagy a Messengeren is. A netes telefonálás alapja, hogy a beszélgetés nem hagyományos telefonhálózaton zajlik, hanem az interneten keresztül.

hirdetés

Ezt a technológiát hívjuk VoIP (voice over IP)-szolgáltatásnak. A mobilszolgáltató ezért nem számol fel percdíjat vagy pluszköltséget, azonban ha nem ingyenes, nyílt wifit használunk, a netért már fizetni kell. Azonban ez költséghatékonyabb megoldás, mint a sokszor borsos percdíjak - főleg ha külföldről telefonálunk.

Ami mindössze kell hozzá: egy okostelefon/tablet, szélessávú internet és egy mobilapp, aminek van ilyen funkciója.

Van neted?

Érdemes azonban figyelni arra, hogyan is csatlakozunk a netre. Ha az otthoni wifit használjuk, természetesen a havi internetdíjon túl nincs többletköltségünk, ám ha mobilinterneten keresztül netezünk, már más a helyzet.

Hiába ingyenes maga a hívás, az adatkeretet ugyanúgy fogyasztja az alkalmazás telefonálás közben, ezzel számolnunk kell. Bár egyre több szolgáltató dönt úgy, hogy bizonyos csevegőappok, mint a Facebook Messenger, használata nem számolódik bele az adatkeretbe, így nem csökken a havi adag, ha azon kommunikálunk.

Ahogy arra is gondolni kell, hogy vajon a belföldön garantált adatkeretet az előfizetésünkkel tudjuk-e használni külföldön, és ha igen, milyen feltételekkel? Van-e többletköltsége - például napidíj vagy egyéb formában - a roamingolásnak?

Hogy mennyi adatot fogyaszt egy-egy app telefonáláskor, az alkalmazástól függ. Tesztek kimutatták, hogy a Skype többet fogyaszt, mint a Viber és a WhatsApp.

Korábban az uniós mobilszolgáltatók negyede korlátozta a VoIP-hívásokat, így biztosítva, hogy ügyfeleik továbbra is nekik fizessék a percdíjat, és ne csak az adatkeretért fizessenek.

Azonban az EU tavaly októberi döntése értelmében már nem blokkolhatnak szolgáltatásokat, így a netes hívást biztosító Viber vagy Skype is már minden hálózaton elérhető. Ez az uniós felhasználók 20 százalékát érinti. 

Appon belül ingyen, egyébként pénzért

Alkalmazástól függ az, hogy a mobil- és vezetékes telefonszámokat milyen áron tárcsázhatjuk, mert ezekért jellemzően már percdíjat kell fizetni - csak nem a mobilszolgáltatónak, hanem az app üzemeltetőjének.

A legtöbb alkalmazással ugyanis akkor telefonálhatunk ingyenesen, ha mindkét fél használja az alkalmazást. Azaz, ha mindkét készüléken telepítve van a program, van hozzá fiókunk, van internetelérésünk, és így „hívjuk” egymást.

Skype esetén is csak az ingyenes, amikor két felhasználó hívja egymást, ha már mobil- vagy vezetékes telefonszámot hívunk, akár külföldi számot is, már fizetni kell. Viszont ezek a percdíjak jellemzően alacsonyak, így ezek a hívások olcsóbbak a hagyományos mobilpercdíjaknál, amit a helyi szolgáltatók kínálnak. Minden esetben érdemes az adott alkalmazás legfrissebb verzióját használni.

Összeállításunkban pár appot bemutatunk, amelyekkel ingyenesen nettelefonálhat.

VIBER

 

Egy hétig (2016. jún. 20-27) mindenhová ingyen telefonálhatunk az appal, Forrás: Viber 

A Viber az egyik legnépszerűbb alkalmazás, ha ingyenes nettelefonálásról van szó. A szolgáltatásba telefonszámunkkal tudunk beregisztrálni, és azokkal a kontaktokkal cseveghetünk, akiket elmentettünk a névjegyzékbe.

Ismerőseinket egyszerű módon hívhatjuk fel: csak kattintsunk a vele folytatott beszélgetésben a telefon ikonra.

A Viberen belül ingyenesen hívhatjuk fel azokat, akiknek szintén van fiókjuk, használják az appot, és épp csatlakoznak az internetre. 

A Viber rendszerén kívüli számokat a Viber Out funkcióval tudjuk hívni: akár vezetékes és mobiltelefonszámokat is. Ezért viszont már fizetni kell. Ehhez fel kell töltenünk a Viber Out egyenlegünket, amiből fokozatosan vonja le a percdíjat a szolgáltatás, amint használjuk.

Hogy ez mennyibe kerül pontosan, ezen az oldalon megnézheti. Az app letölthető ezen a linken Androidra, iOS-re, Windows 10-re, Windows Phone 8-ra, és PC-re.

Magyar akció

A Viber a héten különleges akcióval kedveskedik a magyaroknak. Június 20-tól 27-ig egy hétig a magyar telefonszámmal regisztrált felhasználók 100 ország mobil- és vezetékes telefonszámait ingyen hívhatják a Viber Outtal, bármelyik iOS, Android és Windows okostelefonról, PC-ről és Macről; wifi- és 3G-hálózaton egyaránt. Így Amerikában, Kanadában, Ausztráliában, Szlovákiában vagy Romániában élő rokonainkat és barátainkat is hívhatjuk most.

SKYPE

A Skype-ot előszeretettel használják videohívásokra is, Forrás: Google Play Store 

A Skype-ot - azt hiszem - már nem kell bemutatni senkinek, a szolgáltatást többek közt csevegésre, két szemközti és csoportos videohívásra, telefonálásra is lehet használni. Akkor lehet vele ingyen telefonálni, ha a két félnek van Skype-fiókja, és épp internetre csatlakozik az eszköze.

Ahogy a Viber esetében is, ha már mobil- vagy vezetékes számot szeretnénk hívni, az pénzbe kerül. Minden országnak van bizonyos percdíja,a felhasználható perceket csomagokban lehet megvásárolni.

Az egyenleget itt Skype-kreditnek hívják. Több csomag közül lehet választani: van korlátlan világcsomag, amivel például ingyenes minden hívás nemcsak a belföldi vezetékes és mobilszámokra, de külföldre is.

Az ingyenes nettelefonálást itt sem nehéz megtalálni. A Kontaktok menübe kell menni, majd kiválasztanunk az adott ismerőst. Ha online a felhasználó, akkor Skype-on belül már hívhatjuk is ingyen - ez ugyanis azt jelenti, hogy csatlakozik a netre, illetve vagy belépett a gépen a programba, vagy a háttérben fut a program a mobilon, és megkapja az értesítést a hívásról.

A Skype előnye, hogy számos platformon lehet használni. Az appot ezen a linken töltheti le PC-re, okostelefonokra, táblagépekre, Xboxra, viselhető kütyükre és okostévékre is - bár a Skype for TV támogatását a Microsoft megszüntette, a gyártók határoznak róla, lehet-e még nagyképernyőn nettelefonálni.

MESSENGER

 

Aki fenn van a Messengeren, ingyen felhívhatjuk, legyen bárhol, Forrás: Facebook 

A Facebook 2014-ben indította el a Messenger VoIP-szolgáltatását, ami annyira népszerű lett, hogy 2015-ben már a világ összes internetes hívásának tizedét a Facebook appján keresztül bonyolították le az emberek.

Áprilisban a csoportos hívásokat is élesítette a cég, így egyszerre akár 50 emberrel lehet telefonálni. Csoportos telefonálást egyszerűen a telefon ikonra kattintva lehet kezdeményezni, utána kell hozzáadni a többi résztvevőt.

A Messenger nagy előnye, hogy szinte minden ismerősünk fenn van rajta, így nincs szükség további regisztrációra, elég, ha csatlakozunk a netre, és már ingyenes a hívás.

A funkció használatához egyszerűen meg kell nyitnunk a hívott féllel egy chatablakot, és felül megkeresni a telefon vagy kamera ikont, attól függően, hogy csak hallani vagy látni is akarjuk az illetőt. Ha az ikon kék, és nem szürke, akkor a másik fél elérhető, online van, és felhívhatjuk.

Szintén használható wifin és mobilneten keresztül is. Androidra ezen a linken, iOS-es eszközökre ezen a linken töltheti le. Elérhető továbbá desktopra is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Nyitókép: A kp csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5