Skip to main content

 

A jól ismert nagy magyar mérnökproblémára keresi a megoldást egy rendhagyó oktatási és üzleti modellben működő programozóképzés, a Green Fox Academy.

Alaptézisük, hogy a kódolás bármilyen szakmai múlttal megtanulható. A fejlesztőcégek pedig szó szerint lestoppolják és elkapkodják innen az embereket.

hirdetés

Égető a szakemberhiány az IT-szakmában. Az informatikaszakosok elméleti tudása valóban magas fokú, de az iparágból adódóan gyorsabban is avul el, mint bármi más. Ezért a diploma kétélű fegyver a nagy magyar mérnökproblémának nevezett küszködésben. Becslések szerint 15-30 ezer ember hiányzik a szakmából.

Egyszerre szponzor, fejvadász és leendő munkaadó

A Green Fox Academyn a képzés ára 1,3 millió forint. A hallgatók 100, 50, illetve 25 százalékos önköltséget vállalnak, utóbbi két esetben a képzés végén kapott ajánlatot kötelesek elfogadni. Ugyanez igaz a 0 százalékos hallgatói ösztöndíjra is, amikor térítésmentesen vehetnek részt a képzésben. A szponzoráló cégek egy anonim kvótát mindenképp vállalnak – nem kérhetnek név szerint hallgatót, amíg a képzés tart –, illetve a program befejeztével utófinanszírozhatnak még annyi hallgatót, ahányat aztán felvesznek, ekkor már szelektálva. A kvalifikációban oroszlánrésze van a pszichológiai tesztnek. Aki nem felel meg, akkor sem veszik fel, ha ki tudná fizetni a tandíjat. A szponzorok próbaidőre veszik fel a frissen végzett programozókat, a Green Fox garanciát vállal: mindenképp ad munkaerőt, aki nem felel meg, ahelyett mást küld.

A Green Fox Academy képzésén a paraméterektől az úgynevezett rendes mérnöknek minden bizonnyal égnek áll a haja: az előképzettség nem számít, kántortól logisztikuson és szobrászművészen át jogászig bárki jelentkezhet, ráadásul maga a képzés mindössze négy hónap. Az elmúlt évben a gyakorlat mégis azt mutatja, a szoftverfejlesztő vállalkozások kapva kapnak az eredményen. A döntéshozók hetente, kéthetente demonstrációs foglalkozásokra járnak, így szinte az első percben kinézhetik maguknak azt, akit majd a program végén fel akarnak venni.

Ki kell lépni a klasszikus gondolkodásból

Kezdetben szkeptikusak voltunk, főként az informatikusaink tették fel azt a pesszmista kérdést, ugyan mit lehet megtanulni négy hónap alatt. De sokat változott a szakma, ma már nem az halad a leggyorsabban, aki 24 órán át megállás nélkül kódol. A programozás rég nem csak algoritmizálás. Az új szoftvertámogató keretrendszernek hála kis túlzással bárki lehet programozó. Óriási élmény, ha valaki passzol a csapatba. Nagyon kell az együttműködés, a kommunikáció. Ki kell lépni abból a klasszikus gondolkodásból, hogy a programozás alapfeltétele a mérnöki agy. A lágy készségekben erős kolléga kiválóan hat vissza a munkára, ami színesíti a csapatot, az motiváló." - Electool Hungary Kft.

A tanórákat részben szponzoráló, majd a frissen végzett kódolókat alkalmazó cégek sokkal inkább a potenciálra, mint a tudásra ugranak, hiszen a tudás éppen szerintük romlandóbb, mint júliusban a málna. Az öt évet keményen végigharcolt diplomásaik közül is az tud megkapaszkodni, aki ma is folyamatosan képzi magát. Nem egy cég számol be arról, hogy mérnökeik a napi nyolc-tíz óra munkát két óra önfejlesztéssel toldják meg, csak így tudnak lépést tartani az iparági fejlődéssel.

Az informatikus csak a filmekben magányos hős

Mi, szoftverfejlesztők, fontos üzenetnek látjuk, amit a Green Fox közvetít: változtatni kell. Van olyan kollégánk, aki ugyanezt valósítja meg önképzésben, munka közben rájött, hogy nem elég a tudása, de saját erőből fejlődni kezdett, és az egyik legjobb emberünk. Egy csapat nem csak fejlesztőkből áll. Eltökélt csapatjátékosokra van szükség, akik mennek előre. Az informatikus csak a filmeken magányos hős a gép előtt, a projekt egyáltalán nem one man show. Ez a szakma csapatban működik. Lépjünk ki a komfortzónánkból." - Evosoft Hungary Kft.

Fazekas Barbara ügyvezető igazgató szerint a legfeltűnőbb kezdeti nehézségük az a kétség volt, vajon hogyan találnak olyan jelentkezőket, akik vállalják a kockázatot. „Ki mondaná fel a biztos állását négy hónap tanulásért?” A felvétel nem automatikus, meséli, még csak nem is a jómódúak kiváltsága. Hallgatóik között háromgyerekes apukát és bölcsödés korú baba mellett tanuló anyukát is találunk. A válogatáson szempont egyfajta geek hajlam, de igazán a lágy értékekre fókuszálnak, olyan készségekre, mint a csapatjáték, a motiváció, a tanulási kedv, az ambíció.

A készségek számítanak

Kevesen beszélnek arról, hogy a vállalatok rákényszerülnek a saját munkaerejük képzésére. Ez az iparág olyan gyorsan változik, hogy mire valaki végez a felsőoktatásban, már más tudásra van szükség. Fájdalmas, hogy az egyetemek is nehezen tudják tartani a lépést a piaci elvárásokkal. Természetesen aki informatika szakon diplomázik, nagy lexikális tudással rendelkezik, de nem mindig ez a lényeg. A készségek számítanak. Ami a fejekben van, gyorsan elavul. Az első programból hozzánk került hét ember gond nélkül kiáll előadni, megnyerően beszélnek. Sokan humán területről érkeznek, és ha valaki nem a legjobb fejlesztő, de színfolt a csapatban, javítja a munkamorált, és ez előbb-utóbb üzletileg is megmutatkozik." - EPAM Systems Kft.

Kezd megérni arra a mostani generáció, hogy felismerje, az okatatás befektetés” – véli Fazekas. – Még csak azt sem jelenthetjük ki, hogy az keres meg minket, aki válságban van. Sőt a tapasztalat azt mutatja, aki fiatal felnőttkorára nem találta meg magát, az általában a teszteken is elbukik. Ezekből az emberekből épp úgy jó kollégát kell képeznünk, mint jó kódolókat. És arra az érett személyiségnek van nagyobb esélye.”

A törésponton dől el minden

De mire elég négy hónap, különösen az öt év felsőoktatással szemben? Kökény Tamás, a képzés vezető informatikusa elmondja, hogy a Green Foxban az oktatás exponenciális folyamat. „Három hónap után elérkezünk egy törésponthoz, odáig valóban sok különbség adódik az előélet eltéréseiből – mondja. – Akkor azonban újrarendeződnek a prioritások. A hallgatók ekkor szerzik meg a tudásuk javarészét, tulajdonképpen itt dől el, megtanulnak-e kódolni. Belép az elkötelezettség és a szorgalom. Láttunk rá példát, hogy aki korábban tanító volt, a törésponttól kezdve gyorsabban fejlődik, mint a villamosmérnök.”

Kibontjuk az embert

A Green Foxról juniorközeli szinten kerülnek ki a hallgatók, nálunk ezután mindenki háromhónapos betanulóprjekten dolgozik. Itt a fejlődési görbe általában tovább ível. Akiket innen vettünk fel, eleinte a belső eszközökkel foglalkoztak, ma már a core fejlesztésben vesznek részt. Igazi belső indíttatásból akarnak egyre jobbak lenni. Nagyon sokat fektettünk a felkészülésbe, majdnem minden demonstrációra eljöttünk, sokszor ketten-hárman is, pedig ez négy hónap alatt 16-szor két óra, ami hatalmas munkaóra-kiesés. A fejvadászok honoráriuma azonban mára irreálisan magas lett, ráadásul rizikós, az interjúk csak részben a mi testreszabott szempontjaink szerint zajlanak. A prezentációk alatt azonban a személyiség mutatkozik meg. Ez rengeteget számít." - UHU-Systems Kft.

A Green Fox Academy valódi vállalása a szemléletformálás. Erről adnak visszajelzést a támogató-felvevő cégek is. Természetesen ők is tisztában vannak azzal, hogy négy hónap és öt év között szükségszerűen lesznek óriási különbségek. De a tudás hiányosságait józanul fogadják, amelyeket majd át kell hidalniuk: junior vagy gyakornoki szinten álló emberekre készülnek fel, ahogy arra is, hogy nekik kell majd továbbképezniük őket. Ám a lágy készségekben ideálisan erősek a hallgatók. Asszertív kommunikátor, nyitott csapatjátékos, rutinos prezentáló, az iparágban hasznos kolléga – ezek ellensúlyozzák azt, ami intézményesen hiányzik.

Csak jól kell választani

A prezentációk az agilis szoftverfejlesztéshez tartoznak, a hallgatók azért kéthetente adnak elő, mert akkor már kvázi bemutatható a termék. Prezentáció közben belecsöppennek egy módszertanba. A tanítható szegmensek talán hiányoznak, de ezt munka közben kezeljük. Főleg a tesztelőknél látjuk, hogy ha valaki beszél angolul, be tudja kapcsolni a számítógépet és van okostelefonja, minden mást megtanítunk neki. Ha jól választunk, el fogja sajátítani." - Black Swan Hungary Kft.

Az IT-s szakmák tarolnak

Az OKJ-s képzésben is az első helyen állnak az informatikához köthető szakmák. Herczeg Rudolf, a Ruander Oktatóközpont vezetője szerint a legnépszerűbbek a rendszergazda, a szoftverfejlesztő és a számítógépszerelő vagy –karbantartó. Tavaly a nem OKJ-s szakmai képzések között a webszerkesztő, az irodai számítógép-kezelő és a kiadványszerkesztő tanfolyamra jelentkeztek a legtöbben. Hozzáteszi, az 50-es-60-as korosztályból is jócskán jelentkeznek ezekre a szakmákra.

A 182 órás webfejlesztő tanfolyam 3 modulból épül fel. A résztvevők a weboldalak programozásának alapjaitól indulva egészen a webshop készítésig, adatbázisok menedzseléséig jutnak el, a jelentkezéshez pedig elég a felhasználó szintű számítógépes ismeret” – mondta Herczeg Rudolf. Aki elvégzi a webszerkesztő tanfolyamot, egy egyszerű céges honlapot is el tud készíteni.

A webdesigner tanfolyamon logótervezéssel, a honlapok felépítésével, webtipográfiával és a színek jelentésével is foglalkoznak, a kiadványszerkesztő-képzés során pedig többek között az egyik legkorszerűbb professzionális kiadványszerkesztő program használatát és a nyomdai előkészítés szabályait tanítják meg. A webprogramozó képzés PHP-programozást, MyQSL adatbázis-kezelést és webshopkészítést foglal magába. A Ruander Oktatóközpont vezetője szerint ma már egy vállalkozás sikere múlhat a reszponzív honapon – mint ahogy azon is, hogy milyen színeket használunk a weboldalunkon.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5