Skip to main content

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya óvatosságra inti az álláskeresőket!

Egy népszerű internetes álláskereső oldalon tettek közzé ismeretlenek egy álláshirdetést, amelyben jól fizető munkalehetőséget kínáltak. A pályázók csak úgy nyerhették el a meghirdetett állást, ha előtte egy tanfolyamot elvégeznek.

Ennek a díját - hetvenezer forintot - előre el kellett utalni egy megadott bankszámlaszámra. Az utalást követően a sértettek jelentkeztek a képzés helyszíneként megadott címen, azonban ott szembesültek azzal, hogy nincs semmiféle oktatás. Ezt követően hiába próbálták meg felvenni a kapcsolatot a hirdetővel, már nem lehetett elérni.

Feljelentést tettek a rendőrségen. A Szolnoki Rendőrkapitányság csalás vétség gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az esettel kapcsolatban fel kívánja hívni a figyelmet az alábbiakra:

 
  • A munkavállalók egy-egy jó állás reményében óvatlanul dönthetnek, ezáltal könnyebben válhatnak csalók áldozatává.
  • A fent említett trükk jól ismert, korábban is előfordult már az ország különböző pontjain, hogy megtévesztettek álláskeresőket hasonló módszerrel.

A rendőrség minden esetben azt javasolja, hogy mielőtt bárki is pénzt utalna egy ismeretlennek, ellenőrizze le annak személyazonosságát, kérjen referenciákat, kontroll telefonszámot!

A legálisan működő vállalkozások több csatornán is leellenőrizhetők. Ha lehetősége van rá, akkor mindig keresse fel az adott hirdető telephelyét, nézze meg, valóban folyik-e ott munka, valóban az van ott, amiről az adott hirdetés szól!

Az internet is nagy segítséget jelenthet egy-egy cég valódiságának ellenőrzésénél. Itt számos forrás, csatorna áll rendelkezésre. Amennyiben csatlakozott egy közösségi oldalhoz, kérjen információt ismerőseitől, hátha ott lesz olyan, aki ismeri az adott hirdetés feladóját!

Szerződéskötés előtt, ráadásul telefonon a legálisan működő munkáltatók - de ugyanígy a bankok, pénzintézetek - soha nem kérnek előre pénzt a munkavállalótól/ügyfeleiktől!

Amennyiben mégis pénzt ad át, minden esetben készítsenek szerződést, amelyen mindkét fél feltünteti az adatait. A bűnmegelőzési szakemberek tapasztalatai szerint a csalók csak a legvégső esetben mutatják meg saját személyes okmányaikat, így aki vonakodik azt átadni egy szerződésnél, az már gyanús lehet!

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5