Skip to main content

 

Akár bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből - írta a Magyar Idők, amely ugyebár gyakran kommunikálja a kormányzati szándékot, és ebből fakadóan sokszor előrejelzi a kormányzati intézkedéseket.

Az Európai Gazdasági Térségen belül mindenki csak egy országban fizethet egészségbiztosítást, és főszabályként az ellátást is ott veheti igénybe. A külföldön élő és munkát vállaló magyaroknak így abban az országban kell(ene) bejelentkezniük a helyi egészségbiztosítóhoz, ahol dolgoznak, és egészségügyi problémájukkal orvoshoz is ott kell(ene) menniük - írta a kormánypárti lap.

A becslések szerinti 500-600 ezer, döntően Nyugat-Európában munkát vállaló honfitársunk jelentős része nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ugyanis a jogszabály 2009-es hatályba lépése óta összesen 262 ezren jelentették be az adóhatóságnak, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást, és adták vissza arra az időre magyar tajkártyájukat.

A legkevesebben, alig tízezren 2010-ben, a legtöbben, 65 500-an tavalyelőtt jelentkeztek ki, illetve vissza a magyar tb-rendszerbe a külföldön élő magyarok közül. Az utóbbiak száma 2010-ben még csak 1383 volt, 2015-ben viszont már 7399-en kérték tajszámuk aktiválását.

A bejelentést elvileg a külföldi munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül meg kell tenni, különben akár mulasztási bírságot is kiszabhatnak a renitensre - hívta fel a figyelmet a Magyar Idők.

Ugyanakkor arra nem tért ki a lap cikke, hogy hiába nem jelentkezik ki valaki itthon a TB-rendszerből, ha külföldről nem fizeti a járulékot, ellátást elvileg akkor sem kéne kapnia, hiszen a biztosítási fedezet hiányának látszania kell az orvosi rendelőkben, a kórházakban és a gyógyszertárakban is, amikor a beteg vizsgálatra jelentkezik vagy vényt váltana ki.

Forrás - Kép: Mohai Balázs

TOP 5