Skip to main content

 

Teherautó hajtott a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban, 12-en meghaltak és 48-an megsebesültek.

A német belügyminiszter szerint sok minden arra utal, hogy terrortámadás történt, a rendőrség is így kezeli. A rendőrség elfogott egy férfit, akiről feltételezik, hogy a teherautót vezette, sajtóértesülések szerint pakisztáni származású lehet. A járműben találtak egy halottat, valószínűleg a teherautó sofőrjét, a rendőrség szerint nem ő vezetett.

hirdetés

Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál, ami a város egyik legelegánsabb utcájának számít, egy teherautó hajtott a karácsonyi vásárba. 

A berlini rendőrség közlése szerint 12-en meghaltak és 48-an megsérültek.

A környéket lezárták, a területet gépfegyveres rendőrök őrízték.

Este a Facebook bekapcsolta Berlinben a Safety Check nevű funkciót, mellyel a berliniek jelezhették, hogy nem esett bajuk a támadásban.

Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy merénylet, de sok minden erre utal - fogalmazott Thomas de Maiziére belügyminiszter keddre virradóra a ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva. A német belügyminiszter azt is hozzátette, hogya hatóságok egyelőre keveset tudnak a történtek hátteréről, és korai lenne a végleges következtetések levonása.

A rendőrség reggel 6 előtt azt közölte, a nyomozás során abból indulnak ki, a teherautót szándékosan vezették a tömegbe.

Egy másik tweetben a rendőrség feltételezett terrortámadásnak nevezi az ügyet, és mindenkit biztosít, hogy nagy erőkkel és kellő körültekintéssel jár el.

Elfogtak valakit

Nem sokkal a támadás után a helyszíntől nem messze elfogtak egy férfit, aki feltehetően a teherautót vezette, ezt este tíz óra körül a rendőrségi források is megerősítették, hozzátéve, hogy a sofőr mellett ülő személy életét vesztette.

Szemtanúk látták, hogy az eset után egy ember elhagyja a teherautót.

A Die Welt azt írta rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogya gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt,aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal. 

Délben beszéltek utoljára a sofőrrel

A teherautó egy lengyel vállalkozóé. Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. 

A vállalkozó 

utoljára hétfőn délben beszélt a teherautó-sofőrrel, aki Olaszországból szállított 25 tonna acélszerkezetet Berlinbe. A német fővárosban kellett maradnia, mert a teherautó kirakodását kedd reggelre halasztották.

A rendőrség reggel fél 5-kor azt közölte, hogynem a teherautóban holtan talált férfi vezette a járművet.

Több értesülést is kaphattak a napokban

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség 

arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ne terjesszenek híreszteléseket. 

A német kormány szóvivője szerint Angela Merkel kancellárt azonnal tájékoztatták a történtekről.

A Die Welt című lap úgy tudja, hogy a hatóságokhoz az utóbbi napokban több értesülés is eljutott egy berlini karácsonyi vásár ellen készülő támadásról. 

Hollande: A tragédia egész Európát sújtja

A támadás hírére a cseh rendőrség hétfőn este azonnali hatállyal megszigorította mindazoknak a helyeknek az őrzését, ahol nagyobb tömegek tartózkodnak – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter késő este. Ennek értelmében legkésőbb kedd reggelig a cseh városok utcáin megnövelik a rendőrök számát.

Francois Hollande közleményben jelezte, hogy

a franciák osztják a németek gyászát ebben a tragédiában, amely egész Európát sújta. A francia elnök szolidaritását és együttérzését fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak, a német népnek és a családoknak.

Szlodaritását fejezte ki a berliniekkel Nizza polgármestere is, Christian Estrosi "horrornak" nevezte a történteket. A francia városban július 14-én a tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott egy teherautó, megölve több mint 80 embert.

Donald Trump szörnyű terrorcselekménynek nevezte a történteket, és az EU, illetve a NATO vezetőit is részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: MTI / AFP

TOP 5