Skip to main content

 

A tűzijátékra összegyűlt tömegbe rohant egy teherautó a nemzeti ünnepen. Vezetője szándékosan hajtott az emberek közé és lövöldözött is. Nagyon sok az áldozat, számuk óráról órára növekszik.

A legfrissebb adatok szerint 80 ember halt meg, több mint százan megsérültek, 15 sérült állapota válságos. Egy magyar sérültről tudni. A teherautóban lőfegyvereket, gránátokat és robbanószert is találtak.

hirdetés

Egy 31 éves tunéziai származású nizzai férfi követte el a teherautós merényletet, közölte korábban egy helyi lap, ezt erősíti meg az is, hogy a rendőrség megtalálta a férfi személy igazolványát a teherautóban.

A Le Figaro biztonsági forrásokra hivatkozva péntek hajnalban azt írta, hogy80-ra emelkedett a halálos áldozatok száma; 31 ember súlyosan megsebesült, 16 pedig válságos állapotban van.

Az ANSA olasz hírügynökség a hajnali órákban a helyszínről jelentve drámai helyzetet festett le a merénylet utáni állapotokról.

A Promenade des Anglais nevű sétányon - amelyet még az ünnep előtt tükörsimára tisztítottak - a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt. 

Ennél is borzalmasabb látványról számolt be a sajtónak egy hatvanéves férfi, aki egy méterre volt, amikor a teherautó éppen "végigpásztázott" a tömegben. Ő is és más szemtanú is látta, hogya jármű cikkcakkban gázolt az emberek között, hogy minél többet sodorjon el közöttük."Úgy siklott ide-oda a teherautó, mintha a sofőr csak kuglibábunak tekintené a járókelőket" - mondta az egyik szemtanú. Volt, akinek szerencséje volt,vagy százan első ijedtségükben a tengerbe ugrottak a jármű elől.

A  nizzai kórház forródrótot hozott lére, amelyen a hozzátartazók érdeklődhetnek a sérültekről. A+33 4 93722222-es számon ígérnek tájékoztatást.

A tűzijátékot nézték

A támadás a tengerparton haladó Promenade des Anglais-n történt, ahol a nemzeti ünnep estéjén a tüzijátékot nézték az emberek. Ezrek voltak az autó forgalom elől lezárt partszakaszon.

Rögtön a gázolás és a lövöldözés után (a sofőr a hírek szerint belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök őt lőtték le) emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen.Többen elmesélték az olasz hírügynökség tudósítójának, hogy a hatóságok az eset után felszólították őket, azonnal szaladjanak el a helyszínről, mert félő, hogy a járműben robbanóanyag is van, és a teherautó felrobbanhat.

A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át, sebesültek feküdtek matracokon a XIX. század eleji freskókkal díszített termekben, a nyomozók tanúkat hallgattak ki, volt, aki zokogott, volt, aki ezen a helyen kereste valamely hozzátartozóját, barátját.

A támadás után a helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy mindenki keressen fedezéket, zárkózzon be, az ablaktól is tartsa távol magát.  

Hollande: Terrortámadás történt

"A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni" - hangsúlyozta az államfő, akinek közlése szerint legalább 77 halálos áldozata van a merényletnek, köztük gyermekek.

Hollande bejelentette, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i merényleteket követően életbe léptetett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Ennek értelmében továbbra is fenntartják a tízezer fős katonai erősítést - tette hozzá az elnök, aki a hadsereg tartalékos állományába tartozó polgári lakosokhoz is felhívást intézett.

Beszédében Hollande szükségesnek nevezte azt is, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: AFP/Valery Hache

TOP 5