Skip to main content

 

Magas a környezetszennyezése a kenyérnek, derül ki a egy vizsgálatból, melyet a Sheffieldi Egyetem kutatói végeztek nemrég, írja az MTI.

A Nature Plants-ben megjelent tanulmány szerint kritikus mennyiségű műtrágyát igényel a búza termesztése, világviszonylatban évente több, mint 100 millió tonnát.

hirdetés

Azt nem kell külön ecsetelni, hogy ez mennyire teszi tönkre a termőföldjeinket, egyes elemzések szerint azok már 2030-ra kimerülhetnek, hisz évente 75 milliárd tonna talaj erodálódik.

Ráadásul a műtrágya alkalmazása nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához is, csak az ammónium-nitrát 43 százalékot tesz ki az üvegházhatású gázokon belül, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.

Peter Horton, a vizsgálat vezetője szerint a jelenlegi termelés fenntarthatatlan, ezért mind a fogyasztóknak, mind a politikusoknak változtatniuk kellene az eddigi gyakorlaton.

A fogyasztóknak kisebb környezetszennyezéssel járó terméket kellene fogyasztaniuk, például jellemzően biokenyeret, míg a politikusoknak lépéseket kellene tenniük annak érdekében, hogy a lakosság kenyérrel való ellátása csak élelmiszer-biztonsági célokat és ne a haszonszerzést célozza.

A globális kapitalizmus térhódításával és a mindenhol megjelenő fogyasztói társadalom kialakulásával azonban erre kevés a remény, és ezt már mi tesszük hozzá. A biokenyér sokak számára megfizethetetlen, a politikusok pedig aligha foghatják vissza a "pazarlást", hisz az szükségszerűen a gazdasági növekedés korlátozásával járna.

Olyan politikust pedig, aki ne ígért volna jólétet megválasztása esetén, még nem láttunk a kapitalista társadalmakban.

Így marad a pazarlás, hisz a Taste the Waste (Friss és máris a szemétben) c. nagysikerű film szerint Németországban annyi kenyeret dobnak ki a szemétbe évente a helytelen fogyasztói szokásokra visszavezethetőleg, mellyel Spanyolország egész szükséglete fedezhető lenne az adott évben. 

Arról, hogyan lehet változtatni a helytelen fogyasztói szokásokon, azaz hulladék nélkül gazdagabban élni úgy, hogy még pénzt is megtakarítsunk, ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás: MTI, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5