Skip to main content

 

Ausztrál kutatók egy új influenza-világjárvány kockázatára figyelmeztettek. A témával foglalkozó tanulmányuk kimutatta, hogy az elmúlt 10 évben soha nem látott mértékben szaporodott az új influenzatörzsek száma – írja az MTI.

MacIntyre, az Új-dél-walesi Egyetem kutatója elmondta, hogy megvizsgálták az összes madárinfluenza-törzset a fejlődésük és a fertőzési ütemük szerint. Áttekintették a halálozási adatokat, a vírus terjedését a népességben, és felrajzolták a különböző vírusok keletkezésének időbeni térképét.

A tanulmány szerint az influenza A vírus első és legpusztítóbb világméretű járványa, az 1918-19-es spanyolnátha után 40 év telt el az első új influenzavírus-törzs megjelenéséig.

A következő új törzset 10 évvel később jegyezték fel. A 2011-15 között eltelt öt évben hét újabb influenzavírus-törzs jelent meg és terjedt a világon.

Megnőtt a kockázata annak, hogy egy új madárinfluenza-törzs jelenik meg, amely képes világméretű járványt okozni az emberek körében. A nemzeti és a nemzetközi járványügyi intézményeknek fel kell ismerniük ezt a sürgető kérdést.

– mondta Chau Bui járványmegelőzéssel foglalkozó állatorvos, a kutatás vezető szerzője.

Bui szerint hatékonyabb ellenőrzésekkel megakadályozható lenne az új vírusok terjedése a madarak körében. A hatóságoknak többet kell tenniük ahhoz, hogy csökkenjen a fertőzés állatról emberre terjedésének kockázata.

Nem tudni, hogy az influenzavírus miért képes ily gyorsan változni. Egyesek szerint a klímaváltozás, a városiasodás és a mezőgazdasági gyakorlat állhat a háttérben.

Ugyanakkor a tanulmány szerzői szerint ezek a tényezők nem változtak olyan gyors ütemben, ahogyan az új vírustörzsek keletkeztek.

Forrás, A kép cak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5