Skip to main content

 

Az influenza vírustörzseinek tucatjait elpusztítja a Dél-Indiában élő  Hydrophylax bahuvistara nevű békafaj bőrváladékában lévő molekula, és az anyag baktériumok ellen is hatásos - írja az MTI.

A teniszlabda méretű és tarka színű béka által termelt váladék előnyös hatásairól az Immunity című szaklapban publikált tanulmányt az  indiai és amerikai tudósokból álló kutatócsoport.

Ez a peptid molekula  összekapcsolódik az influenzavírus-törzsekben is megtalálható fehérjével, ezáltal tudja azokat elpusztítani. Az anyagot  uruminnak nevezték el egy hajlékony pengéjű kard, az urumi után. Ez a fegyver úgy csap le, mint a korbács, és az indiai Kerala tartományból származik, ahogy a béka is.

Különböző békafajok különböző peptideket termelnek attól függően, hol élnek. Az embernek is vannak ilyen gazdavédő peptidjei, ez minden élő szervezet vele született immunrendszerének a természetes része.

A véletlen hozta úgy, hogy most pont egy olyan peptidet találtak, amelyik a H1-influenzavírusok ellen hatásos - közölte Joshy Jacob, az Emory Egyetem influenzakutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Szinte mindegyik állatnak vannak mikrobaölő-gazdavédő peptidjei, de ezekről ma még keveset tudunk, a kutatók éppen csak elkezdték rendszerezni őket. A peptidforrások közül a legtöbb figyelmet eddig a békák érdemelték ki, mivel bőrváladékukból viszonylag egyszerű izolálni a molekulákat, kis áramütés vagy bőrükbe való pordörzsölés hatására ugyanis bőrük kiválasztja a gazdavédő anyagokat.

A keralai Radzsiv Gandhi biotechnológiai központ tudósai a béka 32 gazdavédő peptidje közül négyet találtak, amelyek az influenzavírusokra is veszélyeseknek bizonyultak. A négyből három a laboratóriumi kísérletekben, ahol emberi vörösvértesteket vegyítettek ezekkel a peptidekkel, mérgezőnek mutatkozott, a negyedik, az urumin azonban nem ártott a sejteknek, az influenzavírusok sokaságát viszont elpusztította.

„Az urumin összekapcsolódik a vírusok egy felszíni fehérjéjével, a hemagluttininnel, ami nem más, mint a H a H1N1-ből. A vírusnak azért kell ez a fehérje, hogy más sejtekbe behatolhasson. Ez a peptid hozzátapad a fehérjéhez, ezzel destabilizálja a vírust, ami ezután elpusztul” - magyarázta Jacob.

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5