Skip to main content

 

Lelassult a népesség fogyása, több házasság köttetett és több gyerek született tavaly az előző évhez képest - derül ki a KSH legutóbbi demográfiai elemzéséből.

Az adatok szerint a születésszám kismértékben nőtt csak, viszont a termékenység húszéves rekordszintre emelkedett, ami azért nem okozott demográfiai áttörést, mert közben a szülőképes korú nők is egyre kevesebben vannak. 

2017. január 1-jén az ország népessége 9 millió 799 ezer fő volt, 31,2 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az előzetes adatok szerint 93 100 gyermek született és 126 900-an hunytak el 2016 folyamán, a természetes fogyás így 16 százalékkal kisebb volt, mint 2015-ben.

A bevándorlásból eredő többlet viszont jelentősen elmaradt az előző évitől, és csak alig tudta mérsékelni a természetes fogyásból adódó népesség-csökkenés mértékét.

Ennek eredményeként a népesség tényleges fogyása mintegy 31 200 fő volt, ami 24 százalékkal több, mint az 2015. évi. 

Nem túl jó hír, hogy a népességnövekedéshez részben a tinédzser anyák járultak hozzá. A KSH adatai alapján a legjelentősebb termékenységemelkedés a 20 év alatti, valamint a 45 éves és ennél idősebb nőknél történt.

A 15–19 éves fiatalok létszámcsökkenését ellensúlyozta termékenységük jelentős gyarapodása, így tőlük az előző évinél több gyermek származott.

Hasonló a helyzet a 20–24 éves nőknél is.

Forrás: AFP, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5