Skip to main content

 

A mesterséges intelligencia és az automatizáció terjedésével várhatóan munkahelyek millió fognak megszűnni a következő évtizedekben.

Ázsia egyik leggazdagabb embere, Jack Ma szerint azonban nem feltétlenül kell tömegeknek feladni hivatásukat, rövidebb munkanapokkal és több nyaralással valamelyest egyensúlyozható a probléma.

hirdetés

Rengeteg elemzés foglalkozik azzal, hogy miképp fog alakulni az emberiség jövője, és ezzel a munkával töltött ideje is amiatt, hogya robotok egyre több helyen helyettesítik a humán erőforrást.

Az automatizáció olyan probléma, amellyel komolyan kell foglalkozni Bill Gates és Mark Zuckerberg szerint is, mert

emiatt emberek milliói eshetnek ki a munkaerőpiacról. 

A Microsoft vezére egészen odáig ment, hogy robotadót kell kivetni azokra a cégekre, amelyek inkább gépeket alkalmaznak emberek helyett.

Most Jack Ma, az Alibaba alapítója és egyben Ázsia leggazdagabb embere másik módszerben látja a megoldást.

A kínai üzletember arról beszélt a CNBC-nek, hogy

három évtized múlva az emberek sokkal kevesebbet fognak dolgozni.

Jack Ma szerint a trend egyértelmű, hiszen a nagyapja még napi 16 órát dolgozott, napjainkban a heti öt nap és napi nyolc óra a megszokott munkarend, és ez várhatóan tovább fog csökkeni.

A cégvezető szerint harminc éven belülnapi négy órát vagy csak heti négy napot fognak dolgozni az emberek, 

míg a szabadságok száma megugrik. Ez az utazások számában is meg fog mutatkozni, szerinte

jelenleg egy ember átlagosan 30-szor nyaral élete során, ez a jövőben akár 300 is lehet.

Ugyanakkor az Alibaba alapítóigazgatója arra is figyelmeztet, hogy bár csábító ez a jövőkép, igen fájdalmas út vezet majd odáig.

Jack Ma ezt a kijelentését arra alapozza, hogy a mesterséges intelligencia terjedésével új munkakörök jelennek meg, míg mások megszűnnek. Aki ezt az új hullámot sikeresen lovagolja meg, az gazdag lesz, míg aki nem tesz semmit, az szenvedni fog.

Hogy pontosan melyek lesznek a jövedelmező állások a jövőben, Ma szerint egyszerű a válasz:

adat, adat és adat. 

A kínai milliárdos szerint az emberiség még csak az adatelemzés kezdetén jár, és aki megfelelő modelleket állít fel, és jól értelmezi a rengeteg rendelkezésre álló információt, azé a jövő.

Nem napjaink hóbortja a munkaidő rövidülésével foglalkozni, John Maynard Keynes, a modern makroökonómia megálmodója 1930-ban azt jósolta, hogy a robotok miatt

100 éven belül heti 15 órát kell majd dolgoznia az embereknek.

Bár a jövendölés nem valószínű, hogy bejön 13 év múlva, de kétségtelen, hogy fel kell készülni egy olyan világra, amelyben egyre kevesebb szükség lesz az emberi munkaerőre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Kép: Jack Ma, az Alibaba alapítója, Forrás: AFP/Mike Clarke

TOP 5