Skip to main content

A kaliforniai Knightscope által gyártott biztonsági robot egy washingtoni bevásárlóközpontban teljesített szolgálatot és állítólag nem volt már sok ideje nyugdíjig, amikor belezuhant a szökőkútba.

A gyártó szerint a robot tiszteletet parancsoló, de barátságos jelenlétével segíti az emberi biztonsági őrök munkáját. A droid meglepően ugyes: 30 különböző szenzorral és lézerrel pásztázza a környezetét akár 90 méteres távolságban, képes videó rögzítésére és továbbítására, és fel tudja ismerni a furcsa viselkedést, a veszélyhelyzeteket, valamint ki tudja szúrni a körözött bűnözőket.

hirdetés

Nekünk mondjuk nem a "tiszteletet parancsoló" jelző lenne az első, ami beugrik a robotról, inkább az, hogy rendkívül cuki lehet, ahogy erre-arra gurugat a plázában. Normális esetben így néz ki:

Mindenesetre a robot vagy megunta a nagy meleget, vagy csak inni akart egy jót, ezért úgy döntött, hogy ugrik egy fejest a bevásárlóközpont szökőkútjába. Az esetet sajnos senki nem vette videóra, így már csak képek kerültek fel arról, ahogy a robot arccal (?) lefelé a vízben fekszik. A gyártó megerősítette a járókelők által felállított szomorú diagnózist: ez bizony javíthatatlan.

 A Knightscope egyelőre nem nagyon részletezte, hogy mi történhetett (a helyiek szerint a lépcső viccelhette meg a robotot). Mindössze annyit közölt a gyártó, hogy egy elszigetelt esetről van szó, és a körülményeket még vizsgálják. Ezzel párhuzamosan pedig a Knightscope küld egy csererobotot a két fél közötti megállapodás értelmében. A robot egyébként 136 kilót nyom, és ebből korábban már akadtak problémák...

Forrás: Bilal Farooqui‏ / Twitter

...amikor a robot fellökött egy gyereket

Szinte napra pontosan egy éve esett meg, amikor egy ugyanilyen Knightscope K5-ös robot állítólag fellökött egy kisgyereket, majd átment a lábán. Az eset a Stanford Shopping Center nevű bevásárlóközpontban történt, ahol már 2015 óta teljesít szolgálatot több ilyen kis droid.

A szülők beszámolója szerint az akkor még 16 hónapos Harwin Cheng ütközött a robottal, ami aztán átment a lábán.

Komolyabb sérülés nem történt, a fiú lába meghorzsolódott és feldagadt, meg persze sírt is, nyilvánvalóan. Utóbbi lehetett a komoly probléma, az édesanyja szerint ugyanis "a gyerek sosem szokott sírni", így onnantól kezdve igyekeztek figyelmeztetni a többi szülőt, hogy legyenek óvatosak a bevásárlóközpontban.

Az üzemeltetők felfüggesztették a robotok használatát, amíg a Knightscope le nem zárta a vizsgálatot. A végeredmény nem hozott feltétlenül jó hírt a szülőknek: a vállalat megállapította, hogy a gyerek otthagyta szüleit, és felügyelet nélkül elkezdett szaladni a robot felé, ami megpróbálta elkerülni őt, azonban a gyerek követte majd neki ütközött és elesett. A robot ezt követően megállt, majd elindult és a szülők szerint ekkor ment át a kisfiú lábán. A Knightscope vizsgálata abban egyetértett, hogy a K5-ös valamiért nem ismerte fel akadályként a lábat.

A Knightscope akkor igyekezett kiemelni, hogy a K5-ösök több mint 25 ezer mérföldön és 35 ezer órán keresztül működtek mindenféle hasonló incidens nélkül.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  Nyitókép: Knightscope

TOP 5