Skip to main content

 

Az euró bankjegyekből több különböző címletű és méretű is forgalomban van az eurózónában.

A hagyományos címletekkel a többség már találkozott, azonban most már 0 eurós papírpénzbe is bele lehet szaladni, ha valakinek szerencséje van. A különleges bankóval ugyan nem lehet fizetni, de ötletes szuvenír, gyűjtőknek pedig egyenes kötelező.

hirdetés

Az Európai Központi Bank (ECB) engedélyezte az eurózóna jegybankjainak, hogy nulla eurós bankjegyeket nyomtassanak. Ezek nagyon népszerűek, jellemzően turisztikai látványosságok, állatkertek élnek a lehetőséggel.

A zéróeurós bankjegy nem rendelkezik értékkel, kifejezetten gyűjtőknek készült.

Érdekesség, hogy a nulleurós ugyanolyan papírból készült, mint a hivatalos eurózónás bankjegy, sőt annak minden egyes védelmi funkciójával el van látva. Van rajta hologram, vízjel, és több biztonsági elem is felfedezhető a különleges bankón.

A címlet több féle verzióban elérhető, Németországban várak, állatok, híres épületek és személyek is fellelhetőek rajtuk.

Ugyan a bankjegy hivatalosan értéktelen, mégis fizetni kell érte.

Egy 0 eurós 2-3 euróba kerül. 

Ennek az az oka, hogy ezek a papírpénzek csak limitált példányszámban kerülnek kibocsátásra, általában mindössze 5-10 ezer darabot nyomnak a nem mindennapi valutából.

Nemcsak Németországban divatos szuvenír tárgy a papírpénz, Ausztriában olyan darabokat mutattak be 10-10 ezer példányban, amelyeken alpesi állatok, illetve Mozart szülőháza szerepel.

A 0 eurósok gyűjteményének külön Twitter-oldala is van. Érdemes szemezgetni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Nyitókép: A Mildenstein-kastély fotójával készült euró, Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

TOP 5