Skip to main content

 

Jurtában, a természettel összhangban éli mindennapjait egy fiatal házaspár Nógrád megyében, a Cserhátban. Sem a férjnek, sem a feleségnek nincs állandó munkahelye, a családi birtokot építik immáron két éve.

A pénzt csaknem teljes egészében száműzték az életükből, amire szükségük van, és otthon nem áll rendelkezésre, ahhoz csere útján jutnak hozzá. Autójuk sincs, mindenhová, még bevásárolni is lóval járnak.

hirdetés

Mintha a világból is kimennénk, olyan érzésünk támad, amikor a lakott területeket magunk mögött hagyva autóval, majd gyalogosan követjük Zaka Dominikát az erdőszéli birtokukra. A cserháti táj magával ragadóan gyönyörű, lóháton halad előttünk, úgy mutatja az utat a 25 éves fiatalasszony. Végül letérünk az útról, majd a villanypásztoron átbújva, az ösvényen elindulunk az erdő felé. Ahogy közeledünk a család hajlékához, egyszeriben megpillantjuk a jurtát és a hozzá tartozó épületrészeket.

Amikor két éve úgy döntöttünk a férjemmel, Áronnal, hogy összekötjük az életünket, és ideköltözünk, a természetbe, ezen a területen még több méter magas bozótos volt. Júniusban érkeztünk, és a közelben felvertük a sátrunkat, ahol négy hónapig laktunk. Az első dolgunk az volt, hogy elkezdtük rendezni a terepet, majd 2014. szeptember végén felállítottuk a jurtánkat. Ez egy nagyon szép időszak volt, ami még akkor is igaz, ha sokat esett az eső – meséli Dominika már a terasz alatt. Férje, Áron a frissen készült kemencén éppen az ebédet készíti. A fiatalember folyamatosan igazgatja a tüzet, hogy az étel minél hamarabb megsüljön. – Két éve megépítettük a fejőistállót, majd kutat fúrtunk, ami köré a jurta került – folytatja az asszony. – Ezután szerszámos helyiséget építettünk, a teraszt tavaly késő ősszel fejeztük be, közben pedig elkezdtük ásni a pincénket az agyagba. Kell még egy istálló a lovaknak, és ha az is meglesz, akkor készen leszünk – teszi hozzá Dominika.

A cikk ide katintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás

TOP 5