Skip to main content

 

A GKI és a Jófogás friss környezetvédelmi tanulmánya több mint tízezer válaszra épül, és a megkérdezettek mintegy 10 százaléka tagja a Z generációnak. A kutatásból egyértelműen kirajzolódik, hogy az említett korcsoportok a környezetvédelem fontosságának kérdéséről eltérő a meglátása.

A Z generáció számára alapvető vágy az autó, mint az is, hogy kényelmesen járuljanak hozzá a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz.

hirdetés

A gondolkodásuk teljesen más mint az idősebbeké, éppen ezért egyenlőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a megoldás az ő ökológiai lábnyomuk csökkentésére.

A generációk marketing osztályozása szerint az 1995 után születettek tartoznak az úgynevezett Z korcsoportba.

Az ő lételemük a multitasking és a technológia által biztosított gyors és egyszerű információszerzés. Ez lehet az egyik oka annak, hogy gondolkodásuk nagyban különbözik a korban hozzájuk közelálló Y generációétól, amely a magukat felküzdő Babyboomosokkal nőtt fel, ugyanekkor otthonosan mozog a digitális világban is.

A tanulmány szerint a saját otthonától távolodva a többség nagyon fontosnak tartja a környezetvédelem iránti összefogást, de akadnak köztük olyanok is, akiknek a látásmódja sokkal inkább csak a lokális térben mozog. Az idősebbek esetében a helyzet éppen fordított, ők mikroszférájukban fordítanak nagyobb figyelmet a zöld gondolkodásra.

A kutatás rávilágít arra, hogy a környezetvédelem az emberek túlnyomó többségének a szelektív hulladékgyűjtést és a közlekedési alternatívák ügyes megválasztását jelenti.

A szelektív hulladékgyűjtés területén a fiatalok 66 százaléka ügyel a papír különválogatására, míg az üveg szelektálására 62 százalékuk fordít nagy figyelmet. A műanyaggal és fémmel kapcsolatban már kevésbé lelkesek. Erre a fiatalok kevesebb mint 60 százaléka figyel csak oda, mivel nem minden lakóközösségben van erre alkalmas tároló, a z generáció pedig nem mond le könnyen a kényelemről.

Mivel ennek a korosztálynak a nagy része még otthon él, és nem maga dönt a háztartási kérdésekről, túl nagy befolyásuk arra sincsen, hogy a család milyen környezetvédelmi megoldásokat használ.

A kutatás szerint a következő évtizedekben sem csökken majd az autók száma. A mostani iskolások és a fiatal felnőttek 74 százaléka ugyan tömegközlekedéssel vagy gyalogosan jár, de ezt inkább autó híján, olcsó megoldásként, azaz kényszerből teszik.

Bizakodásra adhat okoz, hogy a megkérdezettek 37 százaléka választja a biciklizést, még akkor is, ha 70 százalékuk főleg a sportos életmód, és nem a környezetvédelem miatt teszi.

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy az aktív internetezők közlekedési szokásaik megváltoztatásával elsősorban a gyaloglást és a kerékpározást szeretnék jobban előtérbe helyezni, azonban ez a szemlélet még nem elegendő a távolabbi környezettudatos jövőképhez, ugyanis a fiatalabb generáció később sem erről lesz felismerhető.

A jövő nemzedéke éppen hogy többet szeretne autóval közlekedni, ennek terhére pedig elhagyni a tömegközlekedést. A Z nemzedék 24 százaléka már most is naponta autóval jár.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: 123RF

TOP 5