Skip to main content

 

India a Föld második legnépesebb országa, már több mint 1,3 milliárd lakosa van. A népesség ütemének növekedésével nem tudja tartani a lépést a szennyvízhálózat bővülésének üteme, ráadásul ez régebben sem volt az ország erőssége. Bár a helyzet folyamatosan javul, így is több száz millió ember szenved a vécék hiányától.

Három éve indították útjára Indiában a Tiszta India programot (Swachh Bharat) az országban, amelynek célja az volt, hogy megoldja a kulturált vécézés problémáját, és ezzel visszaszorítsák az így terjedő betegségeket 2019-ig.

hirdetés

Azonban a program eléggé döcögősen halad, India városlakóinak 70 százalékánál a mai napig hiányoznak a kulturált mellékhelyiségek.

Világbank legfrissebb felmérése szerint a lakosság 56 százaléka,

azaz 732,2 millió ember nem tudja megfelelő körülmények között elvégezni a dolgát.

Ez azt jelenti, hogy számukra a legalapvetőbb higiéniai feltételek sem állnak rendelkezésre, és akkor olyan problémákról még nem is beszéltünk, mint mondjuk a szennyvízhálózat kiépítése.

Globális viszonylatban messze India áll a legrosszabbul és a helyzet annyira súlyos, hogy a lányok azért nem járnak iskolában, mert az épületek nem rendelkeznek használható mellékhelyiséggel.

Országszerte 2,5 millió háztartásnak van mosdója és 100 ezer nyilvános vécé üzemel,ami bár soknak tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy egy 1324 millió lakosú országról van szó.

A probléma azért feszítő, mert tízből egy indiai halála összefüggésbe hozható a gyenge higiéniával.

Nyilvánvaló, hogy a kormány egymaga nem tud megbirkózni ezzel a hatalmas feladattal, így a megoldásba a magáncégeknek is érdemes beszállniuk. A közegészségügyi probléma óriási üzleti lehetőséget rejt magában,a Toilet Board Coalition (TBC) felmérése szerint ugyanis egy 62 milliárd dolláros piacról van szó.

A TBC a szektorban dolgozó vállalatokat arra próbálja ösztönözni, hogy lépjenek valamit az ügy megoldása érdekében – írja a Quartz.

A problémával az ENSZ is foglalkozik, amely a higiéniai gondokat is felvette a 17 pontból álló fenntartható fejlődési céljai közé.

A 6. a tiszta vízről és a köztisztaságról szól.

Ez lényegében a fenntartható vízgazdálkodás biztosítását, illetve a vízhez és közegészségügyhöz biztosított hozzáférést jelenti minden ember részére - írja az ENSZ információs szervezete.

Az ENSZ szerint világszerte 2,6 milliárd ember számára nincs megfelelő vécé, többek közt ezt a problémát kívánják orvosolni 2030-ig.

A jótékonykodásairól híres Bill Gates alapítványa is beszállt a probléma megoldásába, és a svájci Firmenich céggel együttműködve segít a vécék telepítésében.

Ráadásul évente 3800 milliárd liternyi szennyvíz is keletkezik,amelyből jelentős mennyiség újrahasznosítható energiát lehetne kinyerni, szerves trágya, vagy egyéb fehérjetermékek formájában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Kép: Utcán vizelő ember a Toilet című bollywoodi film plakátja előtt, Forrás: AFP/Noah Seelam

TOP 5