Skip to main content

 

Fémhulladékból összeeszkábált házi rakétával akarja kilőni magát szombaton egy kaliforniai férfi, hogy bebizonyítja: a Föld lapos, és mindenki, aki mást mond, hazudik – írja a Washington Post.

A 61 éves Mike Hughes mindössze 550 méteres magasságba szeretne eljutni a gőzhajtású rakétájával, és ha minden jól megy, 800 kilométer per órás sebességgel 1600 métert fog megtenni, mielőtt földet ér. (Igen, ennél jóval magasabbra fel lehet menni olcsón és biztonságosan például léghajóval, repülőgéppel, sőt, akár egy felhőkarcoló liftjével is meg lehet közelíteni.)

A küldetés az Egyesült Államok délnyugati részén elterülő Mojave-sivatag sík terepéről fog elrajtolni.

Hughes eredetileg limuzinsofőr – 2002-ben még Guinness-rekordot is felállított limuzinugratásban –, de már évek óta próbálkozik rakétaépítéssel, több-kevesebb sikerrel. Egy 2012-es, alább látható tesztvideón például egy hosszú rúddal bökdös valamit, amit egy robbanás követ, és végül mindenki örül, bár a rakétának tűnő tárgy nem változtat helyet. Azt Hughes is elismerte, hogy még nem sajátította el a rakétatudomány összes csínját-bínját.

Az első ember szállítására képes rakétáját 2014-ben építette, és sikerült is vele 400 métert repülnie. Ezen a videón látszik, ahogy kiemelik a roncsokból, de már két hét után újra tudott önállóan járni. Szombaton az akkori táv négyszeresére készül.

Rácsapom az ajtót erre a labdaföldre – mondta egy interjúban, amellyel támogatókat gyűjtött a misszióhoz. Ugyanitt arról is beszélt, hogy a NASA-t kerekföldhívő szabadkőmüvesek irányítják, Elon Musk SpaceX-e pedig léghajókat próbál eladni rakétának. Korábbi megnyilvánulásaiból kiderül még továbbá, hogy megtévesztés, összeesküvés, Antikrisztus és Illuminati.

A laposföld elmélet lényege, hogy a Föld lapos, és az ellenkezőjét csak egy globális összeesküvés szövögetői próbálják elhitetni az emberekkel több száz éve, így az űrkutatás és több teljes tudományág is egy az egyben kamu. Több ága létezik, a legnépszerűbb szerint a lapos Földet jégfal veszi körül, ez tartja a helyükön az óceánokat.

Hughes tervei szerint a szombati csak az első tesztlépés lesz a saját bejáratú laposföld-űrprogramjában. A következő fázis az lesz, amikor már eléri majd a légvonalat is. A végcél, hogy a lapos Földkorong fölé emelkedve fotóval bizonyíthassa az igazát. Saját bevallása szerint a sok milliomossal akar kiszúrni, akik szerinte a tengernyi pénzük ellenére se érnek el semmit az űrkutatás terén.

Minden humorfaktora ellenére a küldetés kifejezetten veszélyes, de ezzel maga Hughes is tisztában van:

Pokolian félelmetes, de egyszer úgyis mind meghalunk.

Mike Hughes is a limo driver who has built his own steam-powered rocket. The 61-year-old plans to strap himself into his experimental rocket and blast off from a ghost town in the Mojave Desert. https://t.co/BMPGKBN72S pic.twitter.com/BSxdtNNLYR

— NBC10 Philadelphia (@NBCPhiladelphia) November 20, 2017 " data-iframe-title="Twitter-Tweet" data-dt-full="%{hours24}:%{minutes} - %{year} %{month} %{day} " data-dt-explicit-timestamp="17:26 - 2017. nov. 20." data-dt-months="jan.|feb.|márc.|ápr.|május|jún.|júl.|aug.|szept.|okt.|nov.|dec." data-dt-am="de." data-dt-pm="du." data-dt-now="most" data-dt-s="mp" data-dt-m="p" data-dt-h="ó" data-dt-second="másodperc" data-dt-seconds="másodperc" data-dt-minute="perc" data-dt-minutes="perc" data-dt-hour="óra" data-dt-hours="óra" data-dt-abbr="%{number}%{symbol}" data-dt-short="%{month} %{day}" data-dt-long="%{year} %{month} %{day}" data-scribe="page:tweet" data-tweet-id="932646417373515776" data-twitter-event-id="1">

És mégis lapos

Érdekesség, hogy akkoriban még csak maga a rakétaépítés érdekelte, laposföldhívő csak az utóbbi időben vált belőle, miután nem sikerült elég pénzt összekalapoznia egy tesztrepülésre. Ezt még 2016-ra időzítette, de a Kickstarteren megfuttatott közösségi finanszírozós projekt a célként kitűzött 150 000 dollár helyett végül csak 310-et tudott összegyűjteni, ezt is összesen kettő ember dobta össze.

Ez alapján felmerül, hogy az egész laposföldesdi nem csak tudatosan bedobott showelem-e, hogy felhívja magára a figyelmet, és az érdeklődésből pénzt csinálva élje ki a valódi szenvedélyét. Akárhogy is, annyi már biztosan kiderült, hogy a laposföldes buherarakétára könnyebb pénzt gyűjteni, mint a sima buherarakétára: a nyáron simán összejött neki 8 ezer dollár. Ezzel már elég pénze volt ahhoz, hogy újabb rakétát kerekítsen magának.

A megtérését egyébként egy webes laposföldes beszélgetésbe betelefonálva jelentette be. A műsorvezetőt le is nyűgözte az impozáns támogató, hiszen mint mondta, Hughes valóban repült már rakétával, szemben a sok "asztronautával", akik fizetett színészként bohóckodtak CGI-gömbök előtt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Mike Hughes a 2014-es emberes rakétatesztről készült videón, kilövés előtt., Fotó: NeedMoreWine / Youtube

TOP 5